IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Холандия прие бюджета си за 2014 г.

Страната се е насочила към под 3% бюджетен дефицит

15:44 | 12.10.13 г.
Холандия прие бюджета си за 2014 г.

Холандия успя окончателно да одобри бюджета си за 2014 г. късно снощи след седмици на напрегнати преговори, обяви премиерът Марк Рюте, цитиран от AFP, съобщи БТА.

"Успяхме", заяви либералът Рюте на пресконференция в Хага, която бе предавана в официалния му уебсайт. "Направено бе всичко, за да се подобри съживяването на икономиката, за работните места, за икономическия растеж", добави той.

Партиите от управляващото мнозинство и трите малки партии от опозицията постигнаха принципно споразумение, но предстои да се доуточнят технически подробности с финансовия министър Йерун Диселблум.

"Бюджетът на държавата е като къща: най-сетне има сигурност за хората", заяви той на пресконференция след постигането на споразумение. Диселблум, който е и председател на Еврогрупата - съветът на министрите на финансите на държавите-членки на еврозоната - отмени вчера участието си в годишната среща на Международния валутен фонд във Вашингтон, за да се справи с политически проблеми у дома, които можеха да предизвикат бюджетна криза.

Правителството на премиера Рюте имаше нужда от подкрепата на по-малките опозиционни партии, за да прокара вече одобрените от него мерки за икономии на стойност 6 млрд. евро за 2014 година. Бюджетът за идната година ще включва тези съкращения и така Холандия ще може да сведе дефицита си под ограничението за бюджетния дефицит в Европейския съюз от 3%, но те ще бъдат разпределени по различен начин от първоначално предложения.

Освен това те допълват други мащабни програми за свиване на държавните разходи (вдигане на ДДС, намаляване на помощта за развиващите се страни и други), които бяха обявени в началото на финансовата криза, за да осигурят общо икономии от 30 млрд. евро през 2014 година, отбелязва AFP.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:23 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още