IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Холандия отчита напредък по безработицата за пръв път от две години насам

Централната банка на страната предполага, че още през втората половина на годината икономиката ще започне да расте

17:27 | 19.09.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	Понижението се дължи на спада при младежката безработица. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Понижението се дължи на спада при младежката безработица. Снимка: Ройтерс

Положителни икономически данни идват и от Холандия - безработицата в страната спадна за пръв път от близо две години насам, показват оповестените днес данни на статистическото бюро CBS за август, цитирани от MarketWatch. Положителните данни са сигнал, че петата по големина икономика в еврозоната излиза от рецесията.

През август броят на безработните намалява с 11 хил. души до 683 хил,, или 8,6% в абсолютно изражение. През юли делът бе 8,7 на сто.

Понижението се дължи на спада при младежката безработица. Международната организация на труда използва минималните отработени часове за една седмица, за да дефинира нивото на безработицата и счита 7% за стабилно ниво, пояснява CBS.

Безработицата в Холандия растеше близо две години, защото страната е в рецесия заради слабия си износ, влошения жилищен пазар и свитото вътрешно потребление. Последните данни на Централната банка на Холандия предполагат, че още през втората половина на годината икономиката на страната на лалето ще започне да расте.

„Въпреки че данните са положителни, рано е да кажем, че безработицата ще спре своя възходящ тренд“, коментират данните експерти на BNP Paribas. “Икономиката остава слаба. Очакваме потреблението, държавните разходи и инвестициите да се свият и през тази година". 

Доверието на потребителите остава ниско. През септември индексът на потребителското доверие запази нивото от предходния месец на равнище от минус 33 пункта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:46 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още