IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Еврогрупата изключи орязване на депозитите при трети спасителен пакет за Гърция

Страната може да получи скоро поредния транш от международните си кредитори при положителна оценка за изпълнението на поетите от нея ангажименти

22:29 | 14.10.13 г.
Еврогрупата изключи орязване на депозитите при трети спасителен пакет за Гърция

Съветът на министрите на финансите на държавите-членки на еврозоната (т. нар. Еврогрупа) ще разгледа възможността за трети спасителен финансов пакет за Гърция през декември, заяви след края на днешното заседание на съвета неговият председател Йерун Диселблум, цитиран от ИТАР-ТАСС.

„През декември ще разгледаме недостига във външното финансиране на Гърция през 2014 г.“, каза Диселблум. По думите му балканската държава ще има нужда от още около 5-6 млрд. евро освен вече договорените, за да успее да финансира обслужването на дълга и бюджетните си нужди догодина.

Той подчерта, че Еврогрупата е изключила „орязването на депозитите“, подобно на проведеното в Кипър, като елемент от третия спасителен финансов пакет за Гърция.

На свой ред президентът на Европейския механизъм за стабилност и Европейския инструмент за финансова стабилност Клаус Реглинг обяви, че постоянният спасителен фонд за еврозоната през следващите няколко седмици може да преведе на Гърция поредния транш от международните кредити, който е в размер на 1 млрд. евро, съобщи РИА Новости.

Това ще стане, ако представителите на „тройката“ международни кредитори (Европейският съюз, Международният валутен фонд и Европейската централна банка) приключат поредната си мисия в страната с положителна оценка за изпълнението на целите, поети като ангажимент от гръцките власти в замяна на договорените до момента два спасителни финансови пакета, обясни Реглинг.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:11 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още