IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Слабата търговия с облигации удря по приходите на BNP Paribas

Нетната печалба е над прогнозите, но общите приходи спадат с 4,2 процента

15:26 | 31.10.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Изпълнителният директор Жан-Лоран Бонафе е доволен от резултатите.&nbsp;<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Изпълнителният директор Жан-Лоран Бонафе е доволен от резултатите. Снимка: Ройтерс

В отчета си за третото тримесечие, най-голямата френска банка по размер на активите BNP Paribas надмина прогнозата от 1,32 млрд евро за нетната си печалба с такава в размер на 1,36 млрд. Резултатът е с 2,4% по-висок от печалбата на банката за същото тримесечие на миналата година, съобщава CNBC.

Въпреки това, размерът на приходите спадна с 4,2% до 9,29 млрд. евро и не изпълни прогнозата за 9,31 млрд. заради слабата търговия с инструменти с фиксирана доходност, приходите от която възлизат на 780 млн евро и са с 27,1% по-слаби, сравнена с третото тримесечие на 2012 г. Слабите резултати в тази област, каквито отчетоха и други големи банки, включително Goldman Sachs, се дължат на повишаващите се лихвени проценти и падащите цени на облигациите, тъй като Федералният резерв на САЩ забавя програмата си за покупки на облигации.

Изпълнителния директор на банката Жан-Лоран Бонафе все пак остана оптимистично настроен, тъй като според него данните показват „гъвкавост“ на приходите, докато еврозоната излиза от рецесията. Той остана доволен и от поддържането на нивото на разходите и намаляването на рисковите такива. В съобщение за медиите Бонафе добави, че „компанията подължава подготовката по програмата за развитие на бизнеса си за 2014-2016 г., която ще бъде обявена в началото на 2014 г.“

Той коментира и предстоящите стрес тестове, които Европейската централна банка ще започне през ноември и ще продължат 12 месеца. Тяхната цел ще бъде да се определи възможността на 128-те най-важни за региона банки да се справят при определени икономически обстоятелства, да се изчисли размерът на рисковите им активи, качеството на финансовия им баланс и количеството капитал, който притежават. „Стрес тестовете са нещо хубаво и еврозоната може да добие допълнителна увереност от тях“ каза Бонафе.

Акциите на банката се покачиха с 2,2% с отварянето на борсата в четвъртък. Анализатори на Citi определиха резултатите като „стабилни“ и заявиха, че очакват увеличение на коефициента цена/печалба (P/E) на акциите, показващ до каква степен те са привлекателни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:41 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още