IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК препоръчва ограничена държавна намеса при производството на енергия

Препоръките на Брюксел са в бъдеще държавната подкрепа при производството на електричество от ВЕИ да бъде премахната

15:49 | 05.11.13 г.
ЕК препоръчва ограничена държавна намеса при производството на енергия

Европейската комисия публикува насоки за ограничаване на държавната намеса при производството на енергия. Общият енергиен пазар на ЕС е изключително важен за гарантирането на енергия на поносими цени и за борбата с климатичните промени, изтъкват от комисията, но допълват, че в някои много специфични случаи може да е необходима държавна намеса за постигането на конкретни цели.

Държавната помощ обаче трябва да бъде балансирана и да взема предвид разходите и потенциалното влияние върху функционирането на свободния пазар. Ако намесата не е внимателно обмислена, тя може да наруши функционирането на пазара и да доведе до по-високи цени както за домакинствата, така и за бизнеса.

Енергийните стратегии на държавите в ЕС трябва да бъдат такива, че да гарантират ниски цени за потребителите за потребяваната енергия и дължимите такси. 

По тази причина и чиновниците в Брюксел са изготвили насоки за действия, базирани на примери за добри практики. Част от тях се отнасят до сектора на възобновяемата енергия, където технологиите се развиваха дълго време. По тази причина и предприятията имаха нужда от държавна помощ. Технологичният прогрес, увеличената продукция на соларни панели и съответно намаляващите им цени обаче кара много държави да преосмислят политиката си за сектора. 

От ЕК предлагат и няколко насоки как това ограничение може да стане най-безболезнено. Една от препоръките е финансовата подкрепа да е ограничена до ниво, гарантиращо конкурентоспособността на възобновяемата енергия.

Схемите за подкрепа трябва да бъдат гъвкави и да реагират на спадащите производствени разходи, продукцията от вече утвърдените технологии трябва постепенно да бъде обвързана с цените на свободния пазар. Правителствата трябва да избягват необявени или влизащи в сила със задна дата промени в схемите. Трябва да се вземат предвид разбираемите очаквания на инвеститорите за възвращаемост от направените вложения. 

В бъдеще обаче цялата подкрепа трябва да бъде оттеглена.

Производството на електричество от възобновяеми източници зависи от природните условия, но потреблението на електричеството остава непроменено. Увеличаването на дела на възобновяемите енергийни източници засилва предизвикателството.

По тази причина вече в няколко държави-членки тече дискусия как да се организират и финансират резервни мощности - например ТЕЦ и газови централи, които лесно могат да бъдат пускани и спирани. Добрите практики показват, че преди да вземат решение за механизми за допълнителен производствен капацитет, правителствата трябва първо да анализират причините за недостатъчната генерация.

На второ място трябва да бъдат премахнати всякакви елементи, които пречат на пазара да осигури необходимата енергия. Такива елементи могат да бъдат: регулираните цени, твърде високите субсидии за възобновяема енергия.

Правителствата също така трябва да създадат условия, гарантиращи, че производителите на електричество от възобновяеми източници реагират на сигналите на пазара. Гъвкавостта на търсенето, например чрез въвеждането на няколко различни тарифи, стимулиращи консумацията на енергия извън най-натоварените часови зони, също трябва да бъде поощрявана.

При планирането на всяка резервна мощност трябва да се взема предвид не само ситуацията на националния пазар, но и общоевропейската перспектива.

От ЕК допълват, че изготвените насоки не са юридически обвързващ документ, но изложените принципи ще бъдат използвани при оценките на комисията относно държавни намеси в енергетиката (например схеми за подкрепа на възобновяемата енергия). 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:44 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още