IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новите предприемачи променят Норвегия

Центровете за начинаещи предприемачи поставят под въпрос редовното работно време

12:30 | 24.11.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Новите места, които обединяват предприемачи, карат мнозина да се опасяват, че на дневен ред могат да се завърнат проблеми, с които Норвегия се бори от години.<em> Снимка: Mesh Facebook Page</em></p>

Новите места, които обединяват предприемачи, карат мнозина да се опасяват, че на дневен ред могат да се завърнат проблеми, с които Норвегия се бори от години. Снимка: Mesh Facebook Page

Моделът на Mesh ярко контрастира на традиционната работа от 8 ч. до 16 ч. Приоритетите на норвежците са семейството и развлеченията, а държавното законодателство не насърчава нередовните графици и неплатения извънреден труд. Хората в страната работят средно по 1426 часа годишно, което е едно от най-кратките работни времена в развия свят. Само 3% от норвежците се трудят по повече от 50 часа седмично.

Фроде Янсен, съосновател на друга подобна мрежа с името Start-up Norway, твърди, че средните заплати са добри, благодарение на което повечето хора могат да си позволят това, което искат, ако работят от 8 ч. до 16 ч.

Но въпреки шума около новите мрежи за срещи на предприемачи, съществуват опасения, че бумът на новосъздадени предприятия може да доведе до здравни и социални проблеми, които Норвегия се бори да избегне, постигайки баланса между работата и личния живот.

„Работата извън редовното работно време може да има последствия, включително сърдечно-съдови заболявания и храносмилателни проблеми, а това може да повлияе на психичното здраве“, твърди Асбьорн Грисмо, старши изследовател в независимия институт за проучвания Work Research Institute.

Според Грисмо предприемачите могат да развият бизнеса си за няколко години, но в същото време това да се отрази на здравето им, защото се чувстват самотни и не са имали време за социален живот. Експертът отхвърля предположението, че Норвегия може да приеме да се работи през цялото денонощие, за да осигури нови възможности извън традиционните индустрии.

„Не мисля, че сме ограбени в Норвегия. Смятам, че другите страни също трябва да се стремят към нашите работни часове“, отбелязва той.

От своя страна предприемачите в Mesh смятат, че са част от една необратима промяна на начина, по който в Норвегия се прави бизнес.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:08 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още