IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новите предприемачи променят Норвегия

Центровете за начинаещи предприемачи поставят под въпрос редовното работно време

12:30 | 24.11.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Новите места, които обединяват предприемачи, карат мнозина да се опасяват, че на дневен ред могат да се завърнат проблеми, с които Норвегия се бори от години.<em> Снимка: Mesh Facebook Page</em></p>

Новите места, които обединяват предприемачи, карат мнозина да се опасяват, че на дневен ред могат да се завърнат проблеми, с които Норвегия се бори от години. Снимка: Mesh Facebook Page

Строгите закони за труда в Норвегия предполагат повечето офиси в столицата Осло да остават празни след 16 ч., но растящият брой млади предприемачи подсказва за една нова култура на 24-часова работа в града, съобщава BBC.

В Mesh, първият център за начинаещи предприемачи в Осло, разработчиците на приложения и уеб дизайнерите седят на бели бюра в тавански помещения, заобиколени от тухлени стени и дървени греди.

Междувременно дизайнерите на бижута, архитектите и дори фокусниците се събират на специални обучения, където си помагат взаимно. Други просто обменят бизнес идеи, докато пият кафе. И всичко това на едно място. Пететажната сграда има собствено кафене, стая за игра на тенис на маса и втория по големина нощен клуб в града. Всичко това вдига летвата доста високо. 

„Нашата цел е да накараме новаторите да се чувстват като у дома си“, твърди 28-годишният Анерс Миасет, който е един от съоснователите на проекта. Идеята за центъра се родила след като самият Миасет открива, че в Норвегия не съществува място или мрежа, в която предприемачите и инвеститорите да се срещат и да общуват.

Той и екипът му искат да създадат една нова общност от хора, живеещи в град, който редовно влиза в класациите на най-скъпите в света заради по-силната си икономика, подхранвана от петролната индустрия в страната.

В един град, в който средната цена на хляба е 39 норвежки крони, в Mesh можете да наемете бюро и да получите достъп до всички услуги само срещу 1190 крони на месец (180 долара). Пространството е отворено денонощно, така че работещите да могат да работят според различните часови зони на партньорите и клиентите си или да развият стартиращите си фирми в часовете, в които не са на другата си работа.

В момента в Mash работят повече от 200 души, които идват редовно. Повечето от тях са между 20 и 30-годишни. Най-младият е на 16 г., а най-възрастният – малко над 60 г.

„Най-голямата полза е, че мога да работя толкова, колкото искам“, заявява Кристиан Аритон, 26-годишен румънец, който се мести в Норвегия като студент. Като 75% от хората, които използват центъра, той го посещава предимно вечер или през уикендите.

Последна актуализация: 17:08 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още