IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Украйна обърна гръб на ЕС и пак поглежда към Русия

Правителството на Украйна реши да спре преговорите за подписване на споразумение за асоцииране с Европейския съюз

20:48 | 21.11.13 г. 19
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	Президентът на Украйна Виктор Янукович. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Президентът на Украйна Виктор Янукович. Снимка: Ройтерс

Надеждите на Европейския съюз (ЕС) за по-широко партньорство с Украйна се изпариха, след като правителството на страната реши да спре преговорите. То обърна глава и обяви намеренията си да проведе разговори за осъществяване на по-тесни връзки с конкурентен търговски съюз, предвождан от Русия, пише Wall Street Journal

Изненадващото правителствено нареждане дойде само часове, след като парламента на Украйна не успя да приеме закон, който бе ключово условие за осъществяването на сделката. Въпреки че решението не е подкрепено официално от президента Виктор Янукович, действието изглежда, че е рязка крачка назад към пакта с ЕС, който Брюксел се надяваше, че през следващата седмица ще да бъде подписан.

Янукович, който е на посещение във Виена, бе оставил вратата за сделката с ЕС отворена, като казваше, че „алтернатива на европейската интеграция не съществува“. Но той не имаше предвид, че това се отнася до конкретното споразумение.

Европейските политици са дълбоко разочаровани, но заявиха, че блокът ще продължава да настоява за осъществяването на връзки с Украйнa и ако предположим, че Киев е готов да направи каквото е необходимо, за да се съюзи с Европа.

„Нашият интерес за добри взаимоотношения с Украйна не е отминал и предложението ни за партньорство остава“, коментира немският външен министър Гидо Вестервеле. „Но ситуацията предполага, че Киев е готов да слезе от европейския път на развитие. Топката е в полето на Украйна. Тя има суверенното право да избере собствения си път.“

По-рано през седмицата Янукович предупреди властите в ЕС, че Киев може да не е готов да подпише сделката, както бе планирано това да стане на планираната за следващата седмица срещата на върха на ЕС във Вилнюс. Но западните представители смятаха, че президентът не говори сериозно, а по-скоро казва това с цел да получи по-голяма финансова помощ за отслабналата икономика на страната му.

Русия заплаши с тежки икономически последици, ако Киев подпише сделката с ЕС, и притисна страната да се присъедини към конкурентен съюз, ръководен от Москва. Конфликтът се задълбочава с наближаването на срещата на върха следващата седмица в Литва, превръщайки се в битка за влияние. Някои анализатори казват, че той напомнял за Студената война. Въпреки това обаче, както ЕС, така и Русия, отхвърлиха обвинения, че притискат Украйна.

В постановление от днес украинското правителство призова за възобновяване на преговорите с Москва в опит да съживи търговския поток между двете страни, който намаля, след като Русия наложи редица ограничения през последните месеци. Парламентът призовава за създаването на съвместна, тристранна комисия за търговия между Украйна, Русия и ЕС.

Европейските лидери предупредиха, че Украйна рискува да загуби шанса си за подписване на споразумението за асоцииране, ако това не се случи на срещата на върха следващата седмица. ЕС призова Украйна да предприеме серия от правни реформи, но основното искане на Брюксел е от затвора да бъде освободена Юлия Тимошенко.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:33 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

9
rate up comment 10 rate down comment 4
SSIW
преди 10 години
Повярвай ми, руснаците имат жизнени интереси в украйна и ще платят по-добра цена от ес. Украинците, струва ми се, наистина ще направят правилен ход и ще вземат значително повече от рашките от колкото от ЕС.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 7 rate down comment 7
Sakamano
преди 10 години
Въпреки недостатъците на членството в ЕС никой няма да ме убеди, че "дружбата" с Русия е по-добра алтернатива.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 9 rate down comment 13
kane
преди 10 години
Украйна излезе по-умна от очакваното!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 12 rate down comment 13
kane
преди 10 години
Украйна излезе по-умна от очакваното!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 19 rate down comment 3
deant
преди 10 години
Истината не е в политически, а икономическите съюзи. политиката е способна да унищожи и загроби всички. пример за това е ЕК. *** унищожител.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 25 rate down comment 11
Стоян Петров
преди 10 години
То щото доверието в Евразийския съюз расте неимоверно. Рублата стана световна валута. Ако знаете колко сте смешни, просто не е истина!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 21 rate down comment 7
deant
преди 10 години
Недоверието отвън и отвъте към ЕС и ЕЗ се засилва все повече. Факт.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 18 rate down comment 22
SS-23
преди 10 години
Украйна обърна гръб на ЕС и пак поглежда към Русия========================================Разума надделя !! :)))Само ние си го набихме, и вече 24 години ядем калая !! :(((((
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 24 rate down comment 10
citizen_bg
преди 10 години
Украинците разбиха илюзиите ми. Успокоявах се, че може и да сме ***, но пък не сме единствените, пък то ще излезе, че сме от последните. :((( :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още