IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

COSME – програмата в подкрепа на малкия и средния бизнес в Европа

2,3 млрд. евро ще бъдат разпределени за финансови инструменти, съвети за разширяване на дейността и намаляване на бюрокрацията

10:19 | 24.11.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
COSME – програмата в подкрепа на малкия и средния бизнес в Европа

Европейският парламент даде одобрението си за нова програма, която ще подкрепя изключително малки и средни предприятия, както и европейските граждани, които искат да започнат собствен бизнес. Бюджетът на COSME за периода 2014 – 2020 година ще бъде 2,3 млрд. евро.

Голяма част от тези средства ще отидат за гаранционни схеми за заеми за малки и средни предприятия. Става въпрос за заеми от порядъка на до 150 хил. евро, а прогнозите са, че до 2020 година 330 хил. фирми от ЕС ще се възползват от тази схема.

Допълнително по програмата ще бъдат консултирани малките и средните предприятия, както и отделните граждани, които имат желание да започнат собствен бизнес. Ще подпомаган и достъпът до пазарите за малките компании.

Информация за новата схема ще дава Европейската мрежа в помощ на предприемачеството, която работи с 14 партньорски организации в България, сред които и Министерството на икономиката и енергетиката. В тях експертите дават безплатни съвети за развитието на малкия бизнес.

Почти 99% от предприятията в Европа са с персонал до 250 души и по тази причина те често са обявявани като гръбнака на икономиката. В годините на кризата обаче те срещнаха сериозни проблеми и един от тях е ограниченото финансиране на дейността им от страна на банките. По тази причина и около 60% от средствата на COSME ще бъдат под формата на различни финансови инструменти.

В годините на кризата големите компании пък ограничават разходите и оптимизират дейността, което се изразява и в намаляване на персонала. В търсене на решение за проблемите на пазара на труда пък европейските чиновници предложиха развитието на собствен бизнес като алтернатива за съкратените служители.

Така вече няколко години призивите на ЕК са за облекчаване на условията за малките и средните предприятия и се изготвят различни механизми в тази насока.

По новата програма например няма да бъдат финансирани иновации и проучвания, но тъй като дейности са много важен за развитието на устойчив и конкурентоспособен бизнес, за тях има отделен финансов механизъм – Horizon 2020. Така двете програми ще обединят усилията си за развитието на малкия бизнес в Европа, макар и едната да се фокусира повече в компании, започващи сега своята дейност, а другата – COSME – в развитието и разширяването на дейността.

Освен финансовата подкрепа и съветите за развитие, новата програма ще работи и с администрацията на страните от ЕС. Целта ще бъде намаляване на административната тежест за малките и средните предприятия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:16 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още