IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Безработицата в Испания намаля повече от очакваното през ноември

Спадът е най-осезаем в строителния и индустриалния сектори, докато на другия полюс са земеделието и риболова

12:58 | 03.12.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Безработицата в Испания намаля повече от очакваното през ноември

Безработицата в Испания изненадващо отстъпи от високите нива през ноември според данни на Министерството на труда, цитирани от WBP Online. 2 хил. испански граждани по-малко са останали без работа в сравнение с октомври - понижение от 0,1% - фиксирайки общия брой на безработните на 4,809 млн. Коефициентът на безработица в Испания достигна 26% през второто тримесечие на годината.

Безработните младежи до 25 години са намалели с 34 хил. души през последните 12 месеца, представлявайки 7-процентен спад. Като цяло безработните са намалели с около 99 хил. души на годишна база през ноември, отбелязвайки спад от 2%. Безработните са намалели в 9 автономни области, водени от Валенсия, Андалусия и Страната на баските, а се е увеличила в 8 – най-много на Балеарските острови и в Каталуния.

Безработицата е спаднала най-много сред хора, чиято последна дейност е била в строителния (1,81%) и индустриалния (0,84%) сектори. От другата страна, тя се е увеличила сред занимавалите се със земеделие и риболов (2,15%) и тези в сектора на услугите (0,28%).

Испанската икономика изпадна в тежка рецесия през 2008 г. в резултат от световната финансова криза и милиони работни места бяха заличени. Въпреки това правителството заявява, че страната се възстановява и ще се излезе от рецесията, позовавайки се на данни за растеж през третото тримесечие. БВП за периода се е увеличил с 0,1%, потвърждавайки прогнозата за край на поредицата от 9 поредни тримесечия на свиване, докладва испанският национален статистически институт. Освен това в есенната си прогноза, публикувана по-рано този месец, Европейската комисия предвиди растеж на испанската икономика от 0,5% през следващата година.

В промишления сектор обаче условията са се влошили, като PMI индексът отново показа свиване със стойността си от 48,6, сериозно разминавайки се с очакваните 51 пункта. „Тези данни показват уязвимостта на испанската промишленост, като вътрешният пазар е най-слабото звено. Единствените позитиви, които могат да се извлекат, се отнасят до новите ориентирани към износ дейности. Индикациите за връщане на инфлационния натиск са твърде слаби и фирмите свалиха цените си след минималното увеличение през октомври“. Това каза старши икономистът в Markit и автор на доклада Андрю Харкер в понеделник.

Бюджетните и структурните реформи, прокарани от премиера Мариано Рахой, бяха приветствани от Standard & Poor's, но от там предупредиха, че инвестиционната активност в страната остава „потисната“. Според агенцията Испания ще постигне търговски излишък от 3% от БВП през 2015 – 2016 г. По-рано този месец централната банка в страната дори обяви, че очаква излишък още тази година, което ще бъде първи подобен резултат от 1986 г. насам.

Икономиката от Пиринеите ще се разшири с 0,8% и 1,2% от БВП, съответно през 2014 и 2015 г., предвиди още кредитната агенция. „Ситуацията там се подобрява“, се казва още в изявлението, но въпреки това се очаква вече огромният дълг да се увеличи още повече. Очаква се той да достигне 93% от БВП през 2016 г. Миналата година Евростат отчете дълг от 86%.

Но не всички гледат толкова позитивно на картината в четвъртата по големина икономика в еврозоната. МВФ предупреди, че Испания ще се бори с нива на безработицата над замайващите 25% до 2018 г., ако правителството не предприеме дълбоки реформи. Те трябва да са насочени към трудовия пазар и да предразполагат компаниите към намаляване на заплатите вместо освобождаване на служители. През септември МВФ добави Испания в списък към държави в сравнително голямо икономическо неравновесие, отбелязвайки, че държавният дълг продължава стремглаво да расте.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:17 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още