IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Испания и Италия ще защитават бюджетните си планове в Брюксел

Финансовите министри от еврозоната се събират, за да обсъдят проектобюджетите на двете страни

17:30 | 22.11.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Испания и Италия ще защитават бюджетните си планове в Брюксел

Италия и Испания ще защитят бюджетните си планове по време на среща на финансовите министри от еврозонатa, съобщава Bloomberg. 

Италианският финансист номер едно Фабрицио Сакомани и испанският му колега Луис де Гиндос ще бъдат призовани да оправдаят проектобюджетите на страните си в Брюксел.

„Днешната среща на Еврогрупата е историческа, тъй като бележи следващия етап на прилагане на новата рамка за фискален надзор в еврозоната“, заяви Карстен Бжески, старши икономист в ING Groep NV в Брюксел. Според него фискалната политика в еврозоната продължава да сочи в една посока – насърчаване поемането на по-голяма отговорност от страна на правителствата.

По време на срещата финансовите министри ще разгледат проектобюджетите само седмица, след като Европейската комисия (ЕК) изрази съмнения относно платежоспособността на испанската и италианската хазна. Тя предупреди страните да не отиват прекалено далеч в опитите си да намалят дефицитите и дълговете си.

Срещата е част от опитите за налагане на по-строгите правила за бюджетен надзор, които бяха въведени миналата година, за да насърчат поемането на по-голяма отговорност от страна на правителствата.

Въпреки това Европейският съюз (ЕС) не разполага с правомощия да налага вето върху бюджета на страните.

Докато ЕС прогнозира, че икономиката на еврозоната ще нарасне през следващата година за първи път от 2011 г. насам, БВП нарасна само с 0,1 на сто през третото тримесечие.

„Очаквам с нетърпение искрена и открита, но в същото време аналитична дискусия“, заяви европейският комисар по икономическите въпроси Оли Рен. Според него разговорите трябва да се фокусират върху конкретните проблеми на страните-членки, така че наистина да се стигне до решения за справянето с недостатъците и слабостите на европейската икономика.

Повече за срещата на финансовите министри можете да научите от видеото на Bloomberg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:36 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още