IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК наказа J&J и Novartis заради ограничаване на генерично лекарство

Двете компании ще трябва да платят глоби в общ размер от над 16 млн. евро, заради незаконно споразумение за холандския пазар

21:36 | 10.12.13 г. 1
Автор - снимка
Създател
ЕК наказа J&J и Novartis заради ограничаване на генерично лекарство

Европейската комисия наложи наказание от общо над 16 млн. евро на две фармацевтични компании – американската Johnson & Johnson (J&J) и швейцарската Novaris. През юли 2005 година двете компании са постигнали споразумение, с което да ограничат навлизането на евтин генеричен вариант на болкоуспокояващо лекарство „Фентанил” на пазара в Холандия.

Това споразумение е в нарушение на антимонополните правила в ЕС, се казва в официалното съобщение на комисията. Индивидуалните наказания са в размер на 10,8 млн. евро за J&J и 5,5 млн. евро за швейцарския гигант.

„Фентанил”-ът е мощно болкоуспокояващо – около 100 пъти по-силно от морфина. Обикновено то се използва за облекчаване на болките на пациенти, страдащи от ракови заболявания. Медикаментът е разработен от J&J още през 60-те години.

През 2005 година авторските права на компанията върху формулата на лекарството изтичат за Холандия и по тази причина са започнали действията за ограничаване на генеричните варианти на лекарството, сочи проверката на Брюксел.

През юли 2005 година фармацевтичната компания Sandoz вече е произвела генеричен вариант на „Фентанил”. J&J и Novartis обаче предлагат месечна „такса” за компанията докато тя се въздържа от предлагане на своя продукт в Холандия. Съответно и Sandoz не предлага своето лекарство на пазара.

От това страдат основно пациентите, които нямат достъп до евтин вариант на медикамента, коментира комисаря по въпросите на конкуренцията Хоакин Алмуния.

Това споразумение действа до декември 2006 година, когато трета компания започва да продава своя версия на „Фентанил” на пазара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:16 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Jorkata
преди 10 години
Какво значи "генеричен" вариант или лекарство?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още