IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Johnson&Johnson ще плати 2,2 млрд. долара, за да спре разследване

Фармацевтичната компания е рекламирала лекарства за лечение на други заболявания, а не за одобрените от FDA

21:24 | 04.11.13 г.
Автор - снимка
Създател
Johnson&Johnson ще плати 2,2 млрд. долара, за да спре разследване

Фармацевтичната компания Johnson&Johnson се съгласи да плати 2,2 млрд. долара, за да спре едно от най-мащабните разследвания в сектора, провело се в САЩ, съобщи Reuters. Със солидната сума компанията прекратява гражданско и криминално разследване по случая.

Делото се отнася до лекарствата Risperdal, Invega и Natrecor, които компанията е презентирала за употреба отвъд предназначението.

Това е ставало в периода 1999 – 2005 година, а в действията си J&J е била подкрепена от дъщерната компания Janssen Pharmaceuticals.

Лекарството Risperdal например е било представяно като контролиращо агресията и за лечение на деменция, за каквито цели то не е получавало одобрение.

Заради този маркетинг американските застрахователни програми са загубили милиони, за да покриват искове от пострадали.

Според законодателството в САЩ лекарите могат да предписват лекарства за лечение на болести, за които не са получили одобрение. Компаниите, произвеждащи лекарства, обаче имат право да представят своите медикаменти само за одобрените от Федералната агенция по лекарствата (FDA) цели.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:54 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още