IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейско - където се налага, национално - където е възможно

Съюзът не се радва на особено доверие сред населението на общността и затова се води дискусия как страните членки да си върнат правомощията

19:04 | 22.12.13 г. 15
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Европейско - където се налага, национално - където е възможно

Ако тези принципи се следваха правилно, щеше да има по-малко загриженост относно намесата на Брюксел в области, които са извън компетенциите му. Например, опитите да забрани използването на шишета за зехтин за многократна употреба в ресторантите. За радост това не се случи.

Проблемът е, че принципите на субсидиарност и пропорционалност са много субективни. Така смята Хосе де Арейлза, професор по право в Esade University в Испания. Много е трудно да ги използваме, ако искаме да извоюваме обратно правомощията си от институциите на ЕС.

Това не означава, че политиците и бюрократите трябва да се съгласяват всички решения да се вземат на децентрализирано ниво. Например, тази година ЕС промени политиките по рибарство, за да върне част от властта обратно на страните.

Но такива стъпки не винаги ще бъдат успешни, защото ЕК и ЕП имат интерес властта да е централизирана. Трябва да бъдат предприети допълнителни действия, за да се използват по предназначение принципите на субсидиарност и пропорционалност.

Една от идеите е да се стесни дефиницията им така, че правителствата да могат да предприемат действия срещу институциите на ЕС, ако те се месят в области, в които не трябва. Проф. Арейлза обаче смята, че понятията винаги ще бъдат тълкувани различно, ако се използват за законни цели.

Другата идея е на британската изследователска организация Open Europe. Тя предлага да се използват „червени картони“, които правителствата на страните да използват и да възразяват срещу предложенията на ЕК, ако те нарушават принципите на субсидиарност и пропорционалност. Вече има „жълт картон“, с който ЕК трябва да се съобрази и да разгледа решението си, ако повече от една трета от страните не са съгласни.

Друг вариант на предложението е да се даде възможност на правителствата да изискат от ЕК преразглеждане на съществуващото законодателство, а не само на новите промени. Разбира се, все още ще бъде невъзможно да се анулират закони, ако ЕП не се съгласи на тази стъпка. Но ако достатъчно правителства възразят, то по-голямото им влияние върху законността може да реши проблема.

Съживяването на принципите на субсидиарност и пропорционалност може и да не реши напълно законодателните проблеми на ЕС. Нещо по-различно трябва да се направи, за да се гарантира на страните, които не са въвели еврото, че няма да бъдат дискриминирани от страните в еврозоната. ЕК пък трябва да бъде по-ефективна при разобличаването на измами, но и да гарантира, че правителствата ще се придържат към правилата на играта. Освен ако няма сериозна промяна по тези направления, европейските граждани ще бъдат още по-недоволни от европейския проект.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:13 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

6
rate up comment 2 rate down comment 0
edimi
преди 10 години
А дано ама.....знаеш....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 0
edimi
преди 10 години
Баси, `що толкова "делнати" постове? То човек да не смее да напише мнение. А иначе, Жестоко ще бъдат "смазани" всички опити за отстояване на национално самосъзнание. НяКоИ нямат интерес от това.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 0
Vesko94
преди 10 години
50% от средното на Съюза.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 1
Vesko94
преди 10 години
Моето мнение е, че идеята за ЕС е малко сбъркана, защото как да има единна политика в различните области, когато има толкова големи диспропорции между различните държави? Напълно нормално е интересите на Германия, да речем, да са по-различни от нашите, тъй като БВП на човек в Германия(номинален) е 5 - 6 пъти по-висок от този в България и Румъния. Аз съм на мнение, че трябва да се променят правилата на членство в Съюза, като например страната кандидат да е достигнала поне 50% БВП на глава от населението(номинален) преди да стане член на Съюза.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 1
bgMan
преди 10 години
Ще повярвам в проекта ЕС и в брюкселските зелки само ако дискусиите доведат до реални мерки, които да върнат суверинитета обратно в националните суверени.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 1
deant
преди 10 години
Хахаха. Ще се сетят те че тази огромна бюрократична машина неможе да работи, ама май ще е късно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още