IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Райфайзен Рисърч: Напрежението върху пазарите на облигации в ЦИЕ ще продължи

Възможни са още понижения на борсите в региона, но по-нататък през годината очакваме възстановяване на цените, се казва в анализа

16:34 | 01.04.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Райфайзен Рисърч: Напрежението върху пазарите на облигации в ЦИЕ ще продължи

ОНД: Геополитическо напрежение като негативен фактор

От февруари доминиращата тема е конфликтът между Украйна и Русия, който доведе до присъединяването на Крим от Русия. В основният сценарий на Райфайзен Рисърч не се очакват руски териториални претенции в източна Украйна и ескалация с военни средства или тежко икономическо ембарго между ЕС, САЩ и Русия, пише в своя анализ Петер Брециншек, ръководител на Райфайзен Рисърч, поделение на Райфайзен Банк Интернешънъл АГ (РБИ), в последното издание „Стратегии за Централна и Източна Европа” за второто тримесечие на 2014 г.

Но все пак, само повишеното напрежение и жлъчното отношение между Москва и Киев са достатъчни, за да направят негативните последици за двете икономики и техните финансови пазари още по-лоши. Например, наскоро анализаторите на Райфайзен Рисърч понижиха прогнозата за БВП за 2014 г. на Русия от 1,7% на 1%, като намалиха и прогнозата за 2015 год. Радикалното преструктуриране в Украйна вероятно ще доведе до масивен спад на БВП от 3-7% през 2014 г.

От друга страна, подобрената икономическата ситуация в Централна Европа (ЦЕ) продължава. Затова анализаторите увеличиха своите прогнози за ръст на БВП на Полша (3,1%), Чехия (2,3%) и Унгария (2%). Прогнозите за ръст в ЮИЕ са стабилни, като Румъния и България имат водеща роля в региона.

Въздействие върху монетарната политика и обменните курсове

Геополитическото напрежение вече доведе до значителни изходящи потоци на капитали от двете страни, участващи в кризата. След избухването на открития конфликт руснаците ограничиха спестяванията си в рубли и щатски долари и ги обърнаха в евро, йени и швейцарски франкове. Руската централна банка реагира на по-бързия темп на обезценяване на рублата от есента на 2013 г. със скромна интервенция на валутния пазар и постепенно разширяване на валутната кошница (55% USD към 45% EUR) и едно значително увеличение на основния лихвен процент. За разлика от това Украинската централна банка трябваше да предприеме по-рестриктивни административни мерки, за да запази контрола върху обезценяването на местната гривна (UAH), въпреки интервенциите си.

“Смятаме, че рублата ще остане слаба (около 37,2 спрямо USD) до юни, което ще бъде последвано от противомярка. Паритета на UAH/USD трябва да се установи между 10,5 и 11,5 в средносрочен план. Ние също така предвиждаме слабо възстановяване на PLN и CZK до края на годината”, е мнението на Брециншек за ефекта на настоящото геополитическо напрежение върху паричната политика и валутните курсове.

Влияние върху  капиталовите и облигационните пазари

Доходността се увеличи рязко в Русия (временно над 9 на сто за 10-годишните държавни ценни книжа), което отразява скептицизма на инвеститорите относно политическата и икономическа надеждност на страната.

“Почти не виждаме никакви признаци на отслабване на напрежението върху пазарите на облигации в ЦИЕ през второто тримесечие на 2014 г., затова трябва да се очакват още увеличения на доходността в Полша, Унгария и Чехия. В светлината на геополитическите напрежения в региона, не е изненадващо, че фондовите борси в ЦИЕ имаха слаб старт на 2014 г. Виждаме някои възможности за по-нататъшни понижения през второто тримесечие, но през годината очакваме повече фокус върху основните данни и следователно възстановяване на цените на акциите,” завършва Брециншек своя преглед за следващото тримесечие. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:13 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още