IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Glencore Xstrata продаде дела си в перуанска мина за 6 млрд. долара

Пекин разреши сливането на Glencore и Xstrata, при условие че този дял бъде продаден на одобрен от китайските власти купувач

11:14 | 14.04.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Glencore Xstrata продаде дела си в перуанска мина за 6 млрд. долара

Британско-швейцарският добивен гигант Glencore Xstrata е продал дела си в перуанската медна мина Las Bambas на китайски консорциум за сумата от 6 млрд. долара. По този начин бе осъществено едно от най-големите китайски минни придобивания в историята, предава CNBC.

Glencore Xstrata съобщи в неделя, че е продала своя дял в консорциум, ръководен от базираната в Хонконг MMG, офшорното дружество на China Minmetals Corp. Другите партньори в консорциума са хонконгската Guoxin International Investment и китайската Citic Metal.

Las Bambas бе една от най-големите мини в портфейла на Xstrata. По думите на представители на компанията производството трябваше да започне през 2015 г. Годишната продукция се очаква да надхвърля 450 000 тона мед през първите пет години и 300 000 тона след това.

Glencore ще получи около 5,85 млрд. долара в брой при приключване на сделката. В допълнение, всички капиталови разходи и средства за развитие от началото на годината до приключването на сделката ще бъдат осигурени от китайския консорциум. Към 31 март капиталовите и останалите разходи възлизат на около 400 млн. долара.

От Glencore посочиха, че постъпленията от продажбата ще бъдат "незабавно и съществено" прехвърлени към баланса на дружеството. Анализатори очакват компанията да използва получените средства за намаляване на дълга си.  

Сделката, която се очаква да приключи преди края на третото тримесечие, е предмет на одобрение от китайското Министерство на търговията, както и от акционерите на MMG.

Glencore и Xstrata се сляха през май миналата година. Китай даде своето одобрение за сливането, едва след като Glencore се съгласи да продаде своя дял в мината за мед в Перу на купувач, одобрен от китайските власти. Минният гигант също така се съгласи да предостави минимален обем от меден концентрат на Китай за период от осем години.

Пекин се опасяваше, че сливането между Glencore и Xstrata ще даде на нововъзникналия концерн твърде много власт над пазара на мед. Китай е най-големият купувач на суровината в света.

Сделката за медната мина в Перу се оповестява само ден, след като британската верига за търговия на дребно  House of Fraser продаде мажоритарен дял от дейността си на китайския конгломерат Sanpower в сделка за 803 млн. долара, припомня BBC. Това придобиване представлява най-голямата инвестиция в търговията на дребно на Китай и осигурява на Sanpower дял от 89% в House of Fraser.

А по-рано през тази година производителят  на персонални компютри Lenovo похарчи около 5 млрд. долара за придобивания, които включват закупуването на сървърния бизнес на IBM в най-ниския клас и Motorola Mobility от Google. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:23 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още