IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Glencore отписа 7,7 млрд. долара от стойността на активи на Xstrata

Просто трябва да оценим бизнеса на чист лист хартия и да кажем какво сме придобили, заяви главният финансов директор

11:15 | 20.08.13 г.
Автор - снимка
Редактор
Glencore отписа 7,7 млрд. долара от стойността на активи на Xstrata

Glencore Xstrata отписа активи, придобити при придобиването на Xstrata от Glencore, на стойност 7,7 млрд. долара, орязвайки стойност от операции в ранен етап на развитие, съобщи Ройтерс.

От Glencore са отписали и 452 млн. долара от стойността на бизнеса с никел на Murrin Murrin в Австралия и 324 млн. долара от стойността на акциите си в руския алуминиев гигант РУСАЛ. 

Компанията обяви и по-нисък от очаквания спад на печалбата си за първата половина на годината. Печалбата от основна дейност за първата половина на годината преди лихви, данъци, обезценки и амортизации е намаляла с 9% до 6 млрд. долара, оставайки в горния край на очакванията на анализаторите. Нетната печалба е съвсем малко над 2 млрд. долара и отново попада в горния край на предварителните предвиждания, но отчита спад от 39% на годишна база.

Glencore приключи придобиването на Xstrata през май, което е най-голямото в сектора до момента.

От компанията обявиха, че напредъкът при сливането надхвърля очакванията, като постижимите икономии на разходи вероятно „ще надхвърлят в материален аспект“ предишната прогноза от 500 млн. долара годишно. Очаква се повече подробности за процеса на сливане и свързаното с него свиване на разходи да бъдат обявени на 10 септември.

Добивният сектор става свидетел на милиардни отписвания на стойност от началото на годината, след като цените на суровините се понижиха, но обезценката при активите на Xstrata надхвърли очакванията.

Управата на Glencore, която бе запозната добре с придобиваните активи предвид своя дял от 34% в Xstrata преди покупката, през последните 3 месеца проверяваше активите на добивната компания вече като собственик, като очакванията бяха за отписване на стойност, макар и не в толкова голям размер. В неделя анализатори от бранша обявиха, че вероятната обезценка ще достигне между 5 млрд. долара и 7 млрд. долара.

От Glencore не представят подробности за отписването на стойност, но се очаква по-голямата част от неблагоприятния финансов резултат да е свързан с дейността по добив на минерали със съдържание на никел и мед, включително в мината „Кониамбо“ в Нова Каледония.

„Просто трябва да оценим бизнеса на чист лист хартия и да кажем какво сме придобили“, заяви главният финансов директор на компанията Стивън Келмин. „Определено има области, в които сме приели относително консервативен подход за оценка в настоящата обстановка, включително за нови проекти и такива в начален етап на развитие, в които Xstrata е вложила средства“, добави той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:33 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още