IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Брюксел обмисля да изолира Киев от доставките на руски газ

Реализирането на подобна идея е възможно, посочиха от администрацията на европейския енергиен комисар

17:14 | 22.05.14 г. 1
Брюксел обмисля да изолира Киев от доставките на руски газ

Европейският съюз (ЕС) обмисля закупуването на руски газ на границата между Русия и Украйна, а не на западната граница на Украйна с евросъюза, каквато е текущата схема. Това заяви говорителят на еврокомисаря по енергетиката Гюнтер Йотингер Сабине Бергер, цитирана от агенция "Росбалт".

"Промяната на мястото за доставка на газ трябва да бъде обсъдена със самите компании, но ние смятаме, че може би е възможно да се реализира подобна идея", посочи Бергер.

В момента руският газов гигант Газпром продава своето синьо гориво на западната граница на Украйна, откъдето той става собственост на европейските компании вносители. Това води до необходимостта от плащане на транзитни такси на Украйна за преминаването на суровината през нейната територия.

От Киев настояват да бъде запазена текущата схема и европейските компании да продължат да купуват газ от западната граница, разделяща Украйна и ЕС.

По-рано тази седмица председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу изрази в писмо до руския президент Владимир Путин готовността на ЕС да предоставя информация за обема на газа, който пресича границата на Украйна с евросъюза. Въпреки това той настоя Киев и Москва също така да предоставят информация за доставките на синьо гориво, преминаващи руско-украинската граница и транспортирани през територията на Украйна.

По-рано тази седмица Гюнтер Йотингер обеща да се опита да разреши спора между Украйна и Русия за цената на природния газ до края на май. На брифинг след среща с руския енергиен министър Александър Новак и представители на Газпром еврокомисарят изрази надежда, че ще се стигне до компромис до края на месеца.

"Имаме график, който приключва на 1 юни. Искаме да направим всичко възможно в два кръга от преговори следващата седмица, за да изясним отворените въпроси”, коментира Гюнтер Йотингер. "През последните няколко дни постигнахме напредък по редица въпроси, но ние все още нямаме договор", допълни той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:24 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 12 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 9 години
Брюксел най-добре да изолира Киев отвсякъде и да не си го вкарва с тези американски планове, че и без това гълта вода от неколко години, а перспективата от още 45 млн. гладни гърла на врата при прецакани икономически връски с Русия изглежда достатъчно сериозен топуз, за да ни завлече на дъното още следващата зима! А може би точно това е целта на янките! Те са много силни после по въстановяването.... хаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още