IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Оперативен щаб в "Газпром" ще следи ежедневно потока на газ към Европа

Ако Украйна задържа количества газ, увеличаваме доставките по "Северен поток" и строим "Южен поток", уверен е шефът на "Газпром"

16:56 | 16.06.14 г. 2
<p>
	Алексей Милер. Снимка: <em>ЕК</em></p>

Алексей Милер. Снимка: ЕК

Оперативен щаб в „Газпром“ ежедневно ще следи доставките на природен газ за Европа през Украйна, съобщи директорът на газовата компания Алексей Милер, цитиран от ИТАР – ТАСС. Целта е да се види дали Киев не отделя от потока към потребителите на своя територия.

Ако „Газпром“ отчете, че част от количествата природен газ, предназначени за Европа, остават на украинска територия, това може да бъде окачествено като „несанкционирано потребление“, заявява още Милер.

„В този случай ние ще увеличим обемите на доставките чрез „Северен поток“ и „Ямал – Европа“, ще увеличим обемите на доставките за подземните газови хранилища в Европа и разбира се, ще построим „Южен поток“, категоричен е Милер.

Заради липса на консенсус по цената на природния газ от тази сутрин Русия не доставя природен газ за Киев. До границата с Украйна се доставят само такива количества, заявени от клиентите в Европа, уточнява Милер. За изтеклите часове все още не може да се каже дали Киев отделя от потока, който днес е в обем от 185 млн. куб. метра.

Според „Газпром“ проблемът с доставките на природен газ ще бъде усетен най-сериозно през есенно-зимния сезон. Украйна се нуждае от около 18 млрд. куб. метра газ за зимния сезон.

Припомняме, че в продължение на седмици Русия, Украйна и Европейската комисия водеха тристранни преговори за цената на природния газ, който Киев купува от „Газпром“. В крайна сметка разговорите не стигнаха до конкретен резултат.

Според Милер една от причините е позицията на премиера на Украйна Арсений Яценюк, според когото страната може да получава природен газ от Европа (чрез реверсивни връзки) на стойност 385 долара за хиляда куб. метра.С други думи - на по-ниска цена от исканата от "Газпром". 

За Милер обаче реверсивните доставки няма да решат проблема на украинските потребители. Данни на „Газпром“ показват, че има намаление на реверсивния поток от Европа към Украйна.

На този етап тристранните разговори за цената на природния газ са изчерпани, допълни още шефът на газовия гигант. Преговорите са целяли да бъде избегнато предплащането на природния газ. „Украйна не плати. Режимът на предплащане беше въведен“, допълни още Милер.

За да бъде отложено предварителното плащане до 26 юни, украинската газова компания „Нафтогаз“ е трябвало да плати 500 млн. долара за доставките през април и май. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:54 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
Pyramid
преди 9 години
Немците, види се, отстояват СВОЯ интерес, докато тук - мушмурок до мушмурока, мила моя майно льо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 0
misanthrope
преди 9 години
Каква показателна ситуация за начина, по който функционира ЕС. Ако намалее ресурса на България, ще дадем повече на Германия :)Е това драги ми смехурковци е ЕС :)Ако намалее газЪ към България, ще пуснем повече на Германия ( па после може България да го плати, все пак, доставката е предназначена за тях, имаме договор че трябва да купуват по толкова на месец)Ако парите, дадени на България не ги усвоят, ще ги дадем на Германия, тя е за пример, не като българите, дето не могат да усвояватЕ, някои неща пък ще се дават повече на България, например бежанци от Близкия Изток.. не може всичко за Германия нали?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още