IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Шойбле: Мирът е по-важен от икономическите интереси

52% от германците подкрепят по-строги санкции срещи Русия, показа анкета на Der Spiegel

15:43 | 28.07.14 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Шойбле: Мирът е по-важен от икономическите интереси

Икономическите интереси не са основен приоритет. Най-важният приоритет е да се гарантира стабилността и мира, заяви в интервю пред изданието Bild am Sonntag германският министър на финансите Волфганг Шойбле. Според него политическата нестабилност в региона е по-опасна за икономиката.

Германия е една от страните от Стария континент, която поддържа най-тесни бизнес връзки с Русия. Въпреки това общественото мнение в най-голямата икономика в Европа подтиква политиците да действат по-енергично срещу Кремъл. Повече от половината от германците (52%) подкрепят по-строги санкции, дори ако това означава засилване на риска за заетостта в страната, показа анкета на Der Spiegel.

Германските политици също така разкритикуваха Франция и Великобритания за продължаващата търговията с оръжия с Русия.

"Ако не сте внимателни, това бързо се превръща в (правене на – бел. ред.) бизнес със смъртта", заяви през уикенда германският вицеканцлер Зигмар Габриел.

През тази седмица се очаква Европа да обяви нова порция санкции срещу Москва, включително забрана за закупуване на нов дълг или акции на руските банки с държавно участие от над 50%. В списъка с обсъжданите санкции попадат и оръжейно ембарго и ограничения върху износа на технологии за дълбоководен сондаж и добив на шистов газ.

Въпреки това германски представители посочиха, че ограниченията вероятно ще бъдат само временни, за да се позволи на Русия да подобри отношенията си с Украйна след ситуацията със самолета на Malaysia Airlines, които според мнозина е бил свален от проруски настроените сепаратисти.

Въпреки мекия тон от страна на Берлин Русия отговори гневно на възможността за разширяване на санкциите, твърдейки, че те не са решение на ситуацията със сигурността в Украйна.

През миналата седмица САЩ и Канада също втвърдиха позициите си срещу Русия, заявявайки, че те ще гласуват против проектите на Световната банка в страната.

САЩ вече одобри собствени санкции, насочени към някои големи руски енергийни компании и банки, както и осем оръжейни фирми, включително концерна "Калашников", които няма да могат да правят бизнес отвъд Океана.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:59 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 1
0pk
преди 9 години
Ами като е важен мирът що разбутахте Украина? Като натискате руснаците и си играете на санкции, като междувременно поставяте ракети по границата им, това до мир ли води?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 1
SSIW
преди 9 години
" Шойбле съвсем е изтрещял."--------------------За изтрещял се съмнявам, виж "съвесм зависим" от едни спец. служби, това е сигурно ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още