IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тримесечната печалба на Deutsche Bank спадна с 29%

Най-голямата европейска инвестиционна банка спечели два пъти по-малко от пазарните очаквания за периода април-юни

09:36 | 29.07.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Тримесечната печалба на Deutsche Bank спадна с 29%

Най-голямата инвестиционна банка в Европа – Deutsche Bank AG, оповести спад на печалбата за второто тримесечие на годишна база от 29 на сто, породен от по-ниските нелихвени печалби и по-високото данъчно облагане.

Нетната печалба на кредитора през трите месеца до края на юни се понижи до 237 млн. евро спрямо 334 млн. евро за същия период на миналата година. Равнището остана под очакваната от анкетираните от Bloomberg експерти за печалба в размер на 470 млн. евро.

Глобалните инвестиционните банки се опитват да намалят разходите, за да тласнат нагоре печалбите си на фона на строгите регламенти и рекордно ниските лихвени проценти на централните банки, които свиха в последните години постъпленията от заеми и търговия с облигации.

"Никой не очаква добро представяне на фона на доста трудната за приходите среда", посочи преди представянето на отчета Стефан Бонгард, анализатор в Independent Research GmbH. "Компанията трябва да покаже на инвеститорите, че тенденцията в търговията с дълг ще се промени през следващите тримесечия. Тяхното търпение не е безкрайно", допълни той.

Приходите на Deutsche Bank от търговия с дълг и чуждестранна валута останаха непроменени на ниво от 1,83 млрд. евро през третото тримесечие в сравнение с година по-рано. Нивото надхвърли прогнозираните в анкетата на Bloomberg 1,63 млрд. евро.

Съдебните разходи на дружеството, които бяха в размер на 3 млрд. евро миналата година, спъват усилията за увеличаване на възвръщаемостта за инвеститорите. По-рано през юли банката бе заподозряна от властите в САЩ за сътрудничество със страни, срещу които Вашингтон налага икономически санкции. Американските власти подозират германския кредитор в сключване на сделки със страни като Иран, Судан и Сирия, заобикаляйки наложените от Вашингтон икономически санкции. Финансовата институция потвърди получаването на искане от страна на властите на САЩ по отношение на техните доларови сделки и изрази намерението си да сътрудничи напълно на разследващите органи.

Съотношението на капитала от първи ред (Tier 1 ratio) на германския кредитор – една от ключовите мерки за финансова стабилност, достигна 11,5% към края на юни. През март отчетеното ниво бе 9,5 на сто.

Акциите на Deutsche Bank поевтяняха с на 19 на сто от началото на 2014 г., отбелязвайки петия най-голям спад сред 43-те компании, които са част от индекса Bloomberg Europe Banks and Financial Services. Книжата на дружество затвориха търговията на борсата във Франкфурт в понеделник с отстъпление от 0,2 на сто до 26,68 евро за брой.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:03 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още