IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия предприе мерки срещу злоупотребите със социални помощи

Въвежда се 5-годишна забрана за повторно влизане в страната на граждани от ЕС, злоупотребявали със социални помощи

15:44 | 27.08.14 г.
Германия предприе мерки срещу злоупотребите със социални помощи

Германското правителство прие на днешното си заседание мерки за ограничаване на злоупотребите със социални помощи.

По инициатива на консервативния Християнсоциален съюз правителството в Берлин днес реши да въведе 5-годишна забрана за повторно влизане в страната на граждани от Европейския съюз (ЕС), заловени да злоупотребяват със социални помощи, съобщава БНР.

При криминални проявления те ще бъдат експулсирани.

Правителството планира да обвърже и детските надбавки с данъчния номер.

Става дума преди всичко за проблема с граждани от Румъния и България, най-вече от ромското малцинство, чийто приток през последната година значително се е увеличил.

На общините, които са особено затруднени от притока на имигранти по бедност, както наричат ромите от България и Румъния в германските медии, ще бъде отпусната помощ за справяне с проблема. Тя възлиза на 250 млн. евро.

Зелените и синдикатите критикуваха мерките на правителството и посочиха, че те не се базират на релевантни данни. Злоупотребата със социални помощи от страна на имигрантите нито е доказана, нито опровергана от статистиката, заявяват те.

Опозицията същевременно посочи, че свободата на движение е привлякла в Германия и много висококвалифицирани специалисти от България и Румъния, а безработицата сред българите и румънците в Германия като цяло е по-ниска в сравнение с тази сред други имигрантски групи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:58 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още