IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

От днес спира продажбата на прахосмукачки с мощност над 1 600 вата в ЕС

От 2017 г. за продажба в ЕС ще са разрешени само прахосмукачки с мощност до 900 вата

12:28 | 01.09.14 г. 3
От днес спира продажбата на прахосмукачки с мощност над 1 600 вата в ЕС

Във всички страни членки на Европейския съюз от днес е забранена продажбата на прахосмукачки с мощност над 1 600 вата, а от 2017 г. ще бъде спряна продажбата и на прахосмукачки с мощност над 900 вата, информира ИТАР-ТАСС.

Решението в областта на екодизайна бе взето от Европейската комисия още през юли 2013 година и бе мотивирано със стремежа да се намали потреблението на електроенергия.

Тогава на търговските мрежи и производителите бе даден 13-месечен срок, за да се подготвят за влизането в сила на новото законодателство.

"Новото законодателство ще доведе до това, че потребителите ще получат по-качествени прахосмукачки. В миналото нямаше регулации относно прахосмукачките, компаниите можеха да продават лошо работещи уреди. Погрешно е схващането, че високата производителност зависи от високата мощност. Това невинаги е така", каза Марлене Холцнер, говорителка на еврокомисаря по енергетиката Гюнтер Йотингер.

Според новите правила производителите на прахосмукачки трябва да посочват на опаковката оценка за потреблението на енергия на уреда по 7-степенна скала.

Много потребители са недоволни от новите норми, посочвайки, че пет от седемте най-популярни модели прахосмукачки са с мощност над 1 600 вата. Според оценки на самата Еврокомисия най-силно е търсенето на модели с мощност 2 200-2 300 вата.

Противниците на мярката твърдят също така, че заради по-ниската мощност на уредите ще се увеличи времето, необходимо за почистване, и в крайна сметка няма да бъде спестена електроенергия.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:23 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 0
Pyramid
преди 9 години
А в моя скромен 47-годишен опит, сред последните 3 купени лично от мен прахосмукачки, стара, руска, само 600 W машинка, засмуква в пъти по-добре, оказа се къде по-трайна, некапризна и производителна от последните две, и двете, с по 2200 W . Изобщо не се шегувам. Ограниченията изграждат качествения продукт, не безразборното вливане на мощност и разходи. То, така и баба знае...ама бързо забравя.Та, СПОКО. за добро е.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 0
Mavi Goz
преди 9 години
Що ли нещо ми напомнят тези декрети на 1985 г. когато комунистите забраняваха ползването на повече от 1000 Kw, но тогава беше временно, заради аварирал ТЕЦ и недостиг на ток поради договорения валутоносен износ, докато това на ЕК е завинаги и все така... хахаха!Следват директиви за ограничаване на мощността на печките и ел. радиатори, а вероятна забрана на парните радиатори, с цел икономия на природен газ. Вероятната формула на отопление на средноевропейското семейство през тази зима ще бъде на макс. разрешените до 300 W ел. радиатори, а усещането за студ ще се бори с подскачане и бурно ръколяскане на поредите тезиси на ЕК! хахаха...! Ако има недоволни, Украйна ще сподели своя опит по налагане на респект към централната власт... хахаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
boogeyman
преди 9 години
явно българските търговци пак нещо наопаку са разбрали дерективата, щото пък те продават само прахосмукачки над 1600 вата.. :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още