IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петер Прает: Поевтиняването на еврото може и да не покачи инфлацията

Също като Марио Драги централният банкер не разкри повече подробности относно размера на програмата на ЕЦБ за покупка на активи

22:18 | 03.10.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	Членът на Изпълнителния съвет на Европейската централна банка Питър Прает. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Членът на Изпълнителния съвет на Европейската централна банка Питър Прает. Снимка: Ройтерс

Влиянието на валутния курс на еврото върху инфлацията фактически ще бъде заличено от спада на цените на петрола. За това предупреждава членът на Изпълнителния съвет на Европейската централна банка (ЕЦБ) Питър Прает, цитиран от WBPOnline.

Той казва, че анонсираната програма за покупка на ценни книжа, обезпечени с активи, ще бъде голяма по размер. Също като президентът на институцията Марио Драги обаче Прает не разкрива повече детайли.

„Пренасянето на валутните изменения върху хармонизирания индекс на потребителските цени е обект на редица неизвестни. Нашият опит показва, че това ще се случи по-скоро бързо, в хоризонт от 12 до 18 месеца“, заявява централният банкер по време на конференция в Брюксел.

Въпреки това той предупреждава, че ефектът от по-евтиното евро върху растежа на цените ще бъде ограничен заради натиска от понижаващите се цени на петрола.

„Движенията на валутния курс трябва да бъдат разглеждани в контекста на по-ниските цени на петрола в доларово изражение“, казва Прает.

„Управителният съвет на ЕЦБ ясно заяви, че политиката за стимулиране на кредитирането ще има значителен ефект върху нейния счетоводен баланс“, добавя той.

ЕЦБ ще започне с покупките на ценни книжа, обезпечени с активи, през последното тримесечие на годината, а на обезпечени облигации – най-рано през втората половина на октомври. През седмицата Марио Драги увери, че покупките ще продължат поне две години.

Прает не коментира потенциалния размер на програмата. По негови думи е трудно да се представят точни цифри, защото трябва да се има предвид и влиянието на „собствената политика за функционирането на пазарите“.

„Основният измерител на успеха е влиянието върху инфлацията и инфлационните очаквания“, коментира централният банкер.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:27 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още