IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Скритите съкровища на гръцката икономика

Да бъдат накарани гърците да плащат повече данъци е не просто трудно, а рисковано, пише The Economist

21:50 | 13.10.14 г. 2
Скритите съкровища на гръцката икономика

Според Франческо Папада от Института за икономика и финанси Einaudi много малки фирми в Гърция умишлено избягват да теглят заеми, тъй като това би направило дейността им по-прозрачна. Непродуктивните фирми плащат ниски възнаграждения, предава БТА.

МВФ иска Гърция да се поучи от Перу, което се справи с укриването на данъци през 90-те години на миналия век, като за целта създаде малък, добре обучен екип за действие. Премахването на много изключения и вратички в лабиринтната данъчна система на страната ще помогне, като ще направи възможно понижаването на ставките и следователно ще намали стимулите да се мами.

На 6 октомври правителството представи бюджет, който включва данъчни съкращения. Гърция освен това може да усъвършенства определението си за данъчна измама в опит да хване повече нарушители.

Данъчните обаче трябва да пипат внимателно. Над 25% от гърците официално са безработни; сивата икономика е единствен изход за много от тях, отбелязва Фридрих Шнайдер от университета Johannes Kepler. Две трети от печалбите от сивата икономика се харчат почти веднага в полза на компании, които си плащат данъците. 

Прекалено суровите мерки срещу укриването на данъци могат да изложат на риск всичко това. Нека вземем за пример закон, приет през 2011 г., но все още неприлаган, който задължава работниците от определени категории да използват часовници, за да следят работното си време. Той просто може да разубеди шефовете да наемат служители, като по този начин донесе малко приходи и едновременно с това намали доходите.

Необходимо е вместо това Гърция да убеди сенчестия бизнес да излезе на открито. Шнайдер иска краткосрочно освобождаване от данъци на онези, които работят на второ място през нощта. Папада призовава Гърция да предложи данъчни облекчения за малките фирми, които взимат кредити. И двата плана биха насърчили работниците и фирмите да се регистрират пред държавата, което би улеснило свиването на сивата икономика след време.

Най-доброто лекарство обаче ще е един устойчив икономически растеж. Според Европейската комисия гръцката икономика ще нарасне с 0,6% през тази година и с 2,9% през идната. 

Безработицата през второто тримесечие на годината е била с 3,6% по-ниска на годишна основа. С намаляването на безработните и увеличаването на възнагражденията стимулът да минеш в нелегалност ще отслабне. Във всеки случай точно така стана между 1993 и 2003 г., когато средният икономически растеж бе 2,5% и делът на сивата икономика намаля с една трета.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:37 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 0
орк
преди 9 години
последно кой е най-корумпиран? България или Гърция? Или може би Румъния:"Едно изследване, използващо данни от 90-те години на XX век, класира Гърция на четвърто място отзад напред от общо 26 държави по "данъчен морал".Гръцкият държавен сектор е по-корумпиран от който и да било друг в страна членка на ЕС според неправителствената организация Transparency International. "
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 16 rate down comment 1
dr.5rov
преди 9 години
Ха-ха-ха. Научи някого да ***. Направи това занимание начин на живот и после очаквай този човек да стане от самосебе си отново почтен/честен. Нали го виждаме това тук в България. (Но от нас кой се интересува. Ние сме отписани като изгубени души.)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още