IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Отпадъците от електроуреди в ЕС растат с по 3-5% годишно

Обемът на събраните и рециклирани отпадъци постоянно се увеличава поради инвестициите, направени от производителите

17:55 | 25.11.14 г.
Отпадъците от електроуреди в ЕС растат с по 3-5% годишно

Отпадъците от електрическо и електронно оборудване в Европейския съюз (ЕС) са най-бързо растящият поток от масово разпространени отпадъци, нарастващ с 3-5% годишно, сочат данни на Евростат. Това съобщиха от Сдружението на производителите на електродомакински уреди в България (Асоциация СЕСЕД България), които организираха днес кръгла маса за обсъждане на управлението на отпадъците в страната.

„Обемът на събраните и рециклирани отпадъци постоянно се увеличава поради инвестициите, които направиха производителите на домакинско оборудване, за да отговорят на изискванията на Директивата на ЕС за управлението на този вид отпадъци. Законодателството, вменяващо отговорност на производителя, повлия положително върху събирането и третирането на отпадъците от ЕЕО“, посочи Корина Хагарти, директор „Политики на околната среда“ от секретариата на СЕСЕД в Брюксел.

„Но също така важен е фактът, че отпадъците придобиха стойност, което привлече други играчи на пазара, които извършват дейности по събиране и третиране, наред с организациите на производителите“, допълни тя.

„Kоличеството отпадъци от ЕЕО, което се събира извън създадените от производителите организации за управление на отпадъци, е почти същото или дори по-голямо от събраните в официалната система. Поради тази причина е важно цялото образувано количество отпадъци от електрическо и електронно оборудване да се събира, отчита и третира в съответствие със законовите изисквания“, допълни Хагарти.

Експертите обърнаха внимание на променящите се икономически реалности през последните години. Отпадъците вече не са бреме и отговорност, а имат стойност и това предоставя реални възможности за икономическа дейност, от която се извлича печалба. Вторичните материали могат да генерират приходи, които да покрият значителна част от разходите на организациите по управление на отпадъци, или биха могли да бъдат използвани за производството на нови уреди и други продукти.

Специално внимание на кръглата маса беше обърнато на готовността на България да отговори на изискванията на ЕС за управление на отпадъци и по-специално тяхното оползотворяване и рециклиране; осигуряването на адекватна база за събиране на отпадъци от ЕЕО (места за предаване, съдове на територията на дистрибуторите и магазините, общински пунктове); начина на информиране и мотивиране на хората да събират разделно; съдбата на събраните отпадъци и спазването на законовите изисквания за тяхното третиране; какво се случва с рециклираните и оползотворените материали от системите за оползотворяване (т.нар. вторични материали), финансирани от производителите.

Последна актуализация: 18:12 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още