IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Меркел: Русия пренебрегва "териториалната цялост на Украйна"

Същевременно обаче членството на Украйна в НАТО не е на дневен ред за германското правителство

17:42 | 26.11.14 г. 65
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Меркел: Анексирането на Крим от Русия не може да се оправдае с нищо. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Меркел: Анексирането на Крим от Русия не може да се оправдае с нищо. Снимка: Ройтерс

Германският канцлер Ангела Меркел използва общия дебат по бюджета в Бундестага, за да отправи остри критики към действията на Русия в рамките на конфликта с Украйна. Тя обвини Москва, че пренебрегва "териториалната цялост на Украйна", предаде DPA.

В т. нар. общ дебат в Бундестага канцлерът изтъкна в 40-минутна реч своята ясна позиция. Тя подчерта и решителния си курс спрямо Путин. Нейната цел сега е "прилагане на международното право срещу правото на уж по-силния".

Анексирането на Крим от Русия „не може да се оправдае“ с нищо, отправи критика канцлерът. Прякото и непрякото участие на Русия в боевете край и в Донецк в Източна Украйна е напълно неоправдано, добавя тя.

По думите ѝ руската политика е нарушила международното право и поставя под въпрос мирния процес в Европа. Затова е още по-важно да се стигне до дипломатическо решение в кризата с Украйна, казва канцлерът. „Целта е една суверенна Украйна, която да може да решава своето бъдеще сама“, заяви Меркел. „Колкото и дълъг и изтощителен да е пътят, толкова по-убедена съм, че ще успеем". Икономическите санкции срещу Москва продължават да бъдат неизбежни. „В усилията ни за преодоляване на кризата, ние трябва да проявим търпение и постоянство". 

Канцлерът отхвърли обвиненията, че не взема на сериозно руските опасения по отношение на преговорите по споразумението за асоцииране между ЕС и Украйна. Тя е говорила често с руския президент Владимир Путин по тази тема и винаги е давала да се разбере, че не става дума за това Украйна да се отдалечава от Русия и вместо това едностранчиво да се разгръща към ЕС. Индиректно Меркел се опитва да опровергае впечатлението за различия в рамките на федералното правителство по отношение на руската политика. По-конкретно тя похвали външния министър Франк-Валтер Щайнмайер за дипломатическите му усилия.

Преди броени дни той заяви, че не счита, че Украйна може да стане член на НАТО. Според него също така е нереалистично да се говори за присъединяване на Украйна към Европейския съюз в близко бъдеще. По думите му икономическата и политическата модернизация на страната е "проект за няколко поколения".

По-рано днес позицията на Щайнмайер от уикенда бе потвърдена от германски правителствени източници. Германското правителство е обезпокоено от плана на президента на Украйна Петро Порошенко да проведе референдум за членство на страната в НАТО, виждайки в това възможност за изпадане в задънена улица, която само ще разпали напрежението с Русия, стана ясно днес. 

Украинското членството в Алианса засега не е на дневен ред, заяви германски правителствен източник, който добави, че референдумът сам по себе си няма да вкара Украйна в НАТО, тъй като решенията за членство се вземат от членовете на НАТО, а не от избирателите. Всеки опит за присъединяване към НАТО може да свърши зле, казва втори официален източник, цитиран от Bloomberg. И двамата са помолили да не бъдат назовани поименно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:04 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

54
rate up comment 0 rate down comment 1
юрист
преди 9 години
"...ако нма 50 езика.." да се чете "ако ще и на 50"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
53
rate up comment 1 rate down comment 1
юрист
преди 9 години
Много добре си видял датата на регистрацията ми- значи знаеш, че аз съм нов коментатор и не мога да знам това, което е известно наьь другите. Не си извинен- не те познавам лично и не мога да знам като какъв се представяш.Не можеш да ме убедиш в това, че"..., но и да ми цитираш закони за международно право и да не ми ги цитираш просто те не важат не знам на какъв език да ти го кажа?!.." , защото имам друо мнение. Не можеш да ме убедиш в твоята теза, ако нма 50 езика да я напишеш. Просто моето мнение е РАЗЛИЧНО от твоето.Това означава, че просто приемаш, че съществуват И ДРУГИ хора, които имат различно мнение от твоето. Ако не можеш да го приемеш- проблемът е само твой- след като твърдиш, че си на възраст над 18 години- ще намериш начин да си решиш проблема с приемането факта, че другите имат право да имат различно мнение.Не се жалвам на никого за нищо- коментарите ми съдържат ЛИЧНОТО И ПРОФЕСИОНАЛНОТО МИ МНЕНИЕ, Реши си проблема и не се занимавай повече с мен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
52
rate up comment 1 rate down comment 0
michaelis
преди 9 години
аз никога до сега не съм пледирал, че съм умен това всеки го знае в тоя форум аз съм един *** човек. Ти си имай мнение, но и да ми цитираш закони за международно право и да не ми ги цитираш просто те не важат не знам на какъв език да ти го кажа?!? Няма смисъл да ми се жалваш на мене че Путин бил разделил държавата на 2. Направил го е имало е защо явно. Никой нищо не може да направи. САЩ бомбардират Сирия и никой нищо не може да направи, това е то, няма права няма закон за тях. Те имат оръжия и там закони не важат просто не важат разбра ли или пак не разбра?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
51
rate up comment 2 rate down comment 1
юрист
преди 9 години
"...Обиждам те защото ми говориш глупости и то абсолютни глупости? .." Тоест- имаш проблем с възприемането на чуждото мнение и те дразни, когато някой има по-висок социален статус от теб? Неприятно ти е , че светът не се движи според твоето мнение и твоите правила? Не можеш да приемеш, че някой друг може да има мнение, което е противоположно на твоето, защото ти си най- великият всичколог на света?:) Е- хипотезата ми, че интелектуалното и емоционалното ти развитие е замръзнало някъде около 20тата ти година, се потвърждава напълно:) "... Защото си мислиш, че света фунционира според твоите закони.." Не "светът" , а международното право- има съществена разлика. Това, което за теб са "глупости", други хора ги изучават тези "глупости" в университетите. Ти ли си най- умният на света, че да отхвърляш това знание, без самият ти да го притежаваш?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
50
rate up comment 1 rate down comment 1
michaelis
преди 9 години
Щом някой е силен за него не съществува такова нещо закон. Било банка било институция, държава etc. Те са над закона, просто те пишат закона за тях. Ходи и се оплачи на Арменския Поп. Закона е за мишоците като мене и тебе за големите няма такова нещо
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
49
rate up comment 2 rate down comment 2
michaelis
преди 9 години
да както повечето казват и твърдят във форума съм мияч на чинии .... :)) Обиждам те защото ми говориш глупости и то абсолютни глупости? Защото си мислиш, че света фунционира според твоите закони, но в реалността не е въобще така и всеки ти го доказва обаче ти продължаваш да вадиш извадки от някви параграфи които не важат, колко пъти трябва да ти се каже? Аз не мога нито да ти върна Украйната нито да кажа на САЩ да си ходят у тях. Тези 2 държави имат най-големия военнен арсенал, там няма закони за тях разбираш ли ме правилно поне тоя път или ше ме караш пак да ставам вулгарен ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
48
rate up comment 3 rate down comment 3
юрист
преди 9 години
47- От твой коментар с 16 - "...Кат тоя *** юриста тъпанара *** ше ми цитира закони,.." Ще цитирам, защото съм юрист, Впрочем- така и не разбрах- ти имаш ли някакъв образователен ценз? А поне някаква професия или занаят? Защо ме обиждаш, след като аз не съм те обидил с нищо? Искаш ли да обърна другата страна и под всяка статия в този форум, да заливам с цинизми и обиди всеки твой коментар? Какво си мислиш- че само ти можеш така? Явно си от типа хора, на които трябва поне веднъж да им строшиш поне самочувствието, за да започнат да те уважават...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
47
rate up comment 2 rate down comment 2
michaelis
преди 9 години
този живее в матрицата после аз съм бил руснака :)) и в България имало закони ми цитира там конституции и чудеса, тя нашата конституция имам чувството, че е само за украса всеки прави каквото си иска, да не говорим за международната там пък за Запада нищо не важи те са винаги прави. Има само едно международно право и то е еднополюсно и тва е на кой не му изнася bombings
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
46
rate up comment 3 rate down comment 3
deant
преди 9 години
абе ти от марс ли падаш бе? Пишело закони в констуцията. То някой е написал и 10-те божи заповеди, *** на нормален човек спазва 2-3 най-много от тях. Толкоз закони се спазват и тука. Толкова и съдът си и върши работата. Язък, че се пишеш юрист. Ще каже човек, че не си влизал в български съд.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
45
rate up comment 1 rate down comment 3
юрист
преди 9 години
Имаш или нямаш право да си търсиш правата по съдебен ред- ДА ИЛИ НЕ? ВСЕКИ Е ОТГОВОРЕН ЗА СЕБЕ СИ! Защо търсиш отговор от мен, а не от искров или казваш- така е много по-лесно, вместо САМ да поискаш да защитиш правата си по съдебен ред? Защо ВСИЧКИТЕ ти коментари съдържат 99% реторични въпроси? ЗАЩО започна да се заяждаш с мен и да ми досаждаш с реторични въпроси преди 3-4 дни? Защо се опитваш да наложиш мнението си на всеки коментатор въпреки, че не го познаваш лично? Защо преследваш с коментари хората в този форум- в това число и мен- които твърдят, че рф е извършила агресия в Украйна и незаконно анексира Крим? Защо си толкова нагъл?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още