IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Великобритания може да харчи повече и да увеличи данъците след изборите

Следващото правителство едва ли ще се придържа към плановете за фискална консолидация, смятат икономисти

22:31 | 02.01.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Великобритания може да харчи повече и да увеличи данъците след изборите

Великобритания се изправя пред години на по-скъпо публично финансиране, по-бавно понижение на дълга и по-високи данъци след парламентарните избори през май, въпреки че възстановяването на икономиката върви по план. Това показват резултатите от годишното допитване сред икономисти, провеждано от Financial Times.

Сривът в цените на петрола, успоредно с растящите доходи, ще продължават да лекуват раните, причинени от Голямата рецесия, вярват повечето от икономистите. Голяма част от респондентите смятат, че следващото правителство едва ли ще се придържа към плановете за огромни съкращения на разходите с цел намаляване на бюджетния дефицит.

След година на силен икономически растеж, предречен от икономистите в началото на 2014 г., водещите анализатори на Острова очакват новата година да бъде подобна – „приличното“ възстановяване ще продължава, дори и ако експанзията се забави малко.

Според бившия член на Комитета по парична политика на Английската централна банка Кейт Баркър поевтиняващият петрол ще стимулира потреблението през първото полугодие на 2015 г.

Но мнозина икономисти вярват, че неизвестните, заобикалящи изборите през май, заплашват да подкопаят инерцията, която е набрала икономиката.

Сър Хауърд Дейвис, цитиран от FT, улавя безпокойството, обхванало редица икономисти, според които липсата на мнозинство или на силна коалиция в следващия парламент след изборите през май може да спъне икономическото възстановяване.

Доста икономисти могат да понижат прогнозите си за икономическия растеж, ако следващото правителство проведе референдум за оставането на Великобритания в Европейския съюз.

Какъвто и да е резултатът от парламентарните избори, редица икономисти са убедени, че едно ново правителство едва ли ще последва мерките за строги икономии на министъра на финансите Джордж Озбърн, а вместо това може да харчи повече и да увеличи данъците до края на мандата си.

Подобен ход ще означава пренебрегване на свиването на разходите, за което доста от анкетираните икономисти са скептично настроени. Очакванията са, че мерките за строги икономии може би ще бъдат разхлабени със заемане на малко повече средства така, че публичният дълг да спада малко по-бавно в сравнение с текущите планове на правителството. Малцина изразяват опасения, че това, подобно на сценария на Лейбъристката партия за намаляване на дефицита, ще подкопае международното доверие към публичните финанси на Великобритания.

Катрин Мюелбрьонер от агенцията за кредитен рейтинг Moody’s смята, че въпреки че политическите партии са на различно мнение относно бързината, с която трябва да се намалява дефицитът, „всички политически партии изглежда са „за“ последваща фискална консолидация“.

На фона на продължаващото бързо икономическо възстановяване във Великобритания редица икономисти смятат, че АЦБ изостава повече в отговора си на по-бързия растеж и по-ниската безработица, отколкото се очаква.

Нито един икономист от 85-те, които изразяват мнение, смятат, че банката ще повиши лихвите преди лятото, докато 25, включително и петима бивши членове на Комитета по парична политика на АЦБ, считат, че лихвените проценти трябва да бъдат увеличени по-рано.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:40 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още