IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

СИРИЗА се заема с олигарсите, ако дойде на власт

Партията ще атакува влиянието на олигарсите в медиите, обществените поръчки и недвижимите имоти

09:44 | 07.01.15 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
СИРИЗА се заема с олигарсите, ако дойде на власт

Ако поеме управлението след парламентарните избори на 25 януари, един от основните приоритети на гръцката крайнолява партия СИРИЗА ще е борбата с влиянието на олигарсите върху икономиката, пише Financial Times.

Всеки ход срещу олигарсите, които доминират в големи части на гръцкия бизнес, вероятно ще бъде спорен, но може да получи одобрението както на обикновените граждани, така и на международните кредитори на страната.

Евентуална победа на СИРИЗА, която води в социологическите проучвания преди вота, може да постави началото на месеци на несигурност в еврозоната, като дори съживи страховете, че Гърция може да излезе от валутния съюз.

Според анализатори политиците не са склонни да отслабят влиянието на олигарсите в гръцката икономика, тъй като те разчитат на помощта им, за да финансират предизборните си кампании и да плащат на партийните служители.

Сред критиките към премиера Андонис Самарас относно преговорите за спасителния заем с тройката кредитори бе нежеланието му да се изправи срещу интересите на неговата дясноцентристка партия Нова демокрация.

Някои от тройката смятат, че тежестта на програмата за икономии в Гърция не е била споделена в еднаква степен от работническата класа, понесла ударите от съкращаването на разходите и увеличаването на данъците, и от по-богатите и фирмите, свързани с политиците, които са били защитавани от Нова демокрация.

Освен това сред представители на тройката е имало опасения, че партията е показала традиционната за гръцките правителства снизходителност към приближени медийни компании.

Евентуален кабинет на СИРИЗА ще се заеме с три сектора на икономиката, в които олигарсите са особено активни – месните медии, обществените поръчки и недвижимите имоти. Партията би прекъснала практиката правителствата да раздават безплатно телевизионни лицензи на свои политически приятели.

Освен това СИРИЗА би могла да замрази приватизационната програма на Гърция, докато не бъдат преразгледани спорни продажби. Две големи сделки биха могли да бъдат изложени на риск: концесията за разработване на разширена застроена площ на бившото международно летище в Атина на инвеститори от Гърция, Китай и Персийския залив за 950 млн. евро и концесията за управление на 14 регионални гръцки летища на стойност 1,2 млрд. евро, която беше спечелена от гръцко-германски консорциум.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:44 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

5
rate up comment 8 rate down comment 1
0pk
преди 9 години
Ще отидат в евразийския съюз и ще си продават маслини на китайците. Боли ги фара, слънцето пече, в морето рибата плува.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 1
Grosss
преди 9 години
Ще въвеждат челният руски опит.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 3
strol
преди 9 години
Оффф....тези нагли византийци до кога ще рекетират всички,Меркел е права,майната им,да напускат и еврозоната ако искат и ЕС да напускат,да ги видим тогава какво ще правят тези наглеци
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 4
panterata na pop fol
преди 9 години
щял да се заеме с олигарсите ----точно толкова колкото и сложения бареков тръгна срещу олигарсите-----смях в залата
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 4
0pk
преди 9 години
Още по-зле е, знае че живее в ЕС :]Москва им обеща амнистия на олигарсите, а този ще ги гони. Може пък някои гърчуля да си купят руско гражданство :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още