IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ангела Меркел: Искам Гърция да остане в еврозоната

Германският канцлер очаква Атина да се придържа към условията по международната спасителна програма след предсрочните парламентарни избори

09:18 | 08.01.15 г. 1
Автор - снимка
Създател
Ангела Меркел: Искам Гърция да остане в еврозоната

Германският канцлер Ангела Меркел омаловажи вероятността Гърция да излезе от еврозоната, но даде да се разбере, че очаква Атина да се придържа към условията по международната спасителна програма след изборите този месец, предава Ройтерс.

Меркел коментира проблема за пръв път, след като германско издание писа през уикенда, че нейното правителство е преосмислило позицията си и е готово да приеме излизането на Гърция, ако Атина не изпълни ангажиментите, поети към тройката кредитори, в замяна на помощта за 240 млрд. евро.

„Аз, като канцлер на Германия, също и германското правителство, винаги сме целели да водим политика, при която Гърция да остане в еврозоната“, заяви Меркел по време на съвместната пресконференция с британския премиер Дейвид Камерън.

Тя каза, че няма съмнения, че за ситуацията с Гърция ще се постигне успешно решение, но отсече, че Атина трябва да продължи да изпълнява ангажиментите си, ако иска партньорите й да покажат солидарност.

Представители на германските власти, пожелали анонимност, коментираха пред Ройтерс, че от страна на технически експерти в правителството са били проучвани различни сценарии, включително и за възможен изход на Гърция от валутния съюз.

Сред плановете са възможен спор с новото гръцко правителство относно условията по спасителния заем, както и постигането на политически компромис, ако СИРИЗА поеме управлението след изборите на 25 януари.

Властите в Германия определят шансовете за т.нар. Grexit (излизане на Гърция от еврозоната) като изключително малки и изразяват увереност, че еврозоната ще постигне сделка с Алексис Ципрас, ако той спечели и ако успее да състави коалиция, което от друга страна далеч не е сигурно.

Въпреки че на всякакви формални преговори с Ципрас се гледа като на прибързан ход, преди да е ясен изходът от парламентарния вот, в Брюксел и Берлин витае чувството, че ако той спечели, ще е възможно постигането на споразумение.

Пълно опрощаване на дълговете също е бил обсъждан вариант, но изглежда, че удължаването на европейските заеми за Гърция над 30 години изглежда като опция, която европейските партньори на Гърция биха могли да приемат.

Председателят на Европейския парламент Мартин Шулц, който е германски социалдемократ, също разкритикува „безотговорната спекулация“ за напускането на Гърция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:41 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
michaelis
преди 9 години
Ангела Меркел: Искам Гърция да остане в еврозоната------------------------------------------------------рече die Fuehrerin и отсече не подлежи повече на дискусии да не отмъкнат некой остров от Гръцко ......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още