IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Холандия предупреждава за надуване на балони от количествените улеснения

Финансовият министър Хенк Камп посочи опасностите от наливането на пари, което може да доведе и до спиране на правителствените реформи

17:42 | 13.02.15 г.
Автор - снимка
Редактор
Холандия предупреждава за надуване на балони от количествените улеснения

Въпреки, че ниската инфлация е източник на притеснение, програмата за количествени улеснения на Европейската централна банка (ЕЦБ) крие съществени рискове, заяви в петък холандският министър на икономиката Хенк Камп, цитиран от WBP online.

Последният рунд от стимули от страна на ЕЦБ не е без своите рискове, смята Камп. Той се включи към хора от критични коментари относно паричната политика на банката.

„Увеличението на ликвидността може дори да създаде балони“, заяви Камп в реч на тема „Състоянието на холандската икономика“. „Отговорността пада върху ЕЦБ да прецени тези рискове при решенията си за паричната политика“.

Въпреки това той призна, че слабият ръст на инфлацията в еврозоната е източник на притеснения.

„Ние трябва да сме наясно, че ниската инфлация е като цяло предизвикана от ниското търсене и ограничения потенциал за ръст на европейската икономика“, твърди той. „За правителствата това трябва да е мотивация да работят върху потенциала за ръста“.

Коментарът му подчерта широко разпространеното притеснение в Холандия относно програмата за количествените улеснения. Мнозина критици заявяват, че тя обезкуражава правителствата да провеждат икономически реформи. Въпреки това финансовият министър на страната Йерун Диселблум не е на това мнение и публично хвали решението на банката.

На 22 януари ЕЦБ реши да инжектира поне 1,1 трлн. евро в слабата икономика на еврозоната.

Евросистемата ще купува облигации от банките на стойност до 60 млрд. евро всеки месец поне до края на септември 2016 г. 

Четете всичко за политиката на централните банки тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:05 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още