IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кристиян Ноайе: Няма да има валутни войни след количествените улеснения

Според члена на УС на ЕЦБ страните от Г-20 не водят валутни войни, а пред световната икономика предстоят някои добри изненади

12:52 | 11.02.15 г.
Автор - снимка
Редактор
Кристиян Ноайе: Няма да има валутни войни след количествените улеснения

Членът на управителния съвет на Европейската централна банка (ЕЦБ) Кристиян Ноайе заяви, че не вижда признаци за валутни войни. Според него срещата на финансовите министри от Г-20 в Истанбул е показала нуждата от облекчаване на паричната политика, пише WBP online.

Съмненията за конкурентно отслабване на валутите съществуваше доскоро, но сега тези съмнения изчезнаха, заяви той пред журналисти на срещата на Г-20 в Турция.

„Има ясно изразено съгласие от всички страни в Г-20, че паричните политики се възприемат по вътрешни причини в опит за постигане на целите за инфлация, поставени от централната банка“, заяви Ноайе.

Той добави, че всички разбират, че паричната политика влияе на обменния курс, особено наблюдавайки ефекта от обявяването на края на програмата за количествени улеснения на американския Федерален резерв.

Банкерът от ЕЦБ заяви, че собствената програма за количествени улеснения на банката може да има сходен ефект върху еврото. „Така че няма нищо необичайно тук“, заяви той. „Изобщо няма усещане за валутна война на масата на Г-20”.

Коментирайки перспективите пред световната икономика, Ноайе заяви, че въпреки мрачните прогнози има също така „известен нов оптимизъм“ на срещата в Истанбул. Той се дължи на резкия спад на цената на петрола и структурните реформи, започнати от много държави.

„Може да видим някои добри изненади, както на световно ниво, така и в еврозоната“, прогнозира централният банкер.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:16 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още