IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Credit Suisse коригира тримесечната си печалба с 33% надолу

Швейцарският кредитор отчете допълнителни съдебни разходи в размер на 290 млн. долара

10:33 | 28.02.15 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Увеличаването на разходите, свързани с ипотечните проблеми в САЩ е намалило с 33% печалбата на швейцарската банка Credit Suisse Group AG за четвъртото тримесечие, пише MarketWatch.

Първоначалното отчитане на резултатите за тримесечието до края на декември бе като цяло добре прието и стимулира търсенето на акциите на банковия гигант.

"Развитието на цялата индустрия, както и съдебните спорове и разследвания в САЩ, свързани с ипотеките, увеличиха съдебните разходи на Credit Suisse с 277 млн. швейцарски франка (290 млн. долара)", съобщи базираната в Цюрих банка. В резултат нетната печалба бе коригирана до 691 млн. франка в сравнение с 921 млн. франка, оповестени по-рано този месец.

Credit Suisse е обект на множество разследвания във връзка с ипотечния балон в САЩ. Според Федералната агенция за жилищно финансиране банката е продала незаконно преди избухването на кризата ипотечни ценни книжа за 885 млн. долара. Разходите по делата засегнаха най-значително финансовите резултати на кредитора през миналата година.

През 2012 г. прокуратурата на Ню Йорк заведе дело срещу банката с мотива, че целенасочено е продавала „токсични“ ипотечни ценни книжа. До средата на 2012 г. загубите за придобилите книжата през 2006 г. и 2007 г. бяха в размер на повече от 11,2 млрд. долара.

В последния си отчет швейцарската банка посочи, че намалява фокуса върху частното банкиране и бизнеса с управление на активи в опит да подобри рентабилността си. Credit Suisse разчита на приток на капитали от клиенти в Азия, за да компенсира изтеглените средства от клиенти в Европа, след като някои от тях са принудени да декларират сметките си пред данъчните власти в своите страни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:07 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още