IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Печалбата на Credit Suisse надмина очакванията на анализаторите

Швейцарската банка се подготвя за предизвикателствата от по-скъпия франк

10:16 | 12.02.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Швейцарската банка Credit Suisse Group AG се върна към печалбата през четвъртото тримесечие на 2014 г. Резултатът се оказа над очакванията на анализаторите. Това се случва, след като банката обяви съкращения на възнагражденията на изпълнителните директори и се подготвя за предизвикателствата от по-скъпия швейцарски франк, пише MarketWatch.

Нетната печалба възлиза на 921 млн. франка (990,8 млн. долара). В периода октомври-декември 2013 г. базираният в Цюрих кредитор излезе на загуба от 476 млн. франка. Това се случи, защото трябваше да плати съдебни разноски за 2,6 млрд. долара в САЩ заради неправомерна продажба на ипотечни ценни книжа и оказване на помощ на редица американци да укриват данъци.

Експертите предричаха печалба от 738 млн. франка. Приходите се повишават с 8% на годишна база до близо 6,4 млрд. франка.

Сега рентабилността на Credit Suisse, както и на други швейцарски банки, е поставена под натиск заради решението на Централната банка на Швейцария да изостави тавана на курса спрямо еврото. Като цяло швейцарските банки обявяват разходите си във франкове и оповестяват печалбата си във валути, които сега са относително по-слаби спрямо местната валута, като еврото и долара.

Credit Suisse изчислява, че неблагоприятната валутна промяна е коствала 3% от печалбата й. Oт решението на централната банка на 15 януари до днес акциите на Credit Suisse са поевтинели с 15%.

Въпреки това от банката съобщават, че ще предприемат мерки за съкращаване на разходите, за да компенсират този негативен ефект. Кредитната институция ще свие бонусите с 9% през 2014 г.

Сред причината за намаляването на размера на възнагражденията е глобата, наложена от щатските власти. Заради нея бордът на директорите доброволно е решил да понижи с 25% работните си заплати, уточнява CNBC. Банката запазва размера на дивидента, който плати и през 2013 г., а именно - 0,70 франка на акция.

Швейцарската банка намалява фокуса върху частното банкиране и бизнеса с управление на активи в опит да подобри рентабилността си. Credit Suisse разчита на приток на капитали от клиенти в Азия, за да компенсира изтеглените средства от клиенти в Европа, след като някои от тях са принудени да декларират сметките си пред данъчните власти в своите страни.

През четвъртото тримесечие оперативният доход от операциите по частно банкиране и управление на активи се удвоява спрямо година по-рано, въпреки че спада с 6% спрямо третото тримесечие. Отливът на капитали е за 3 млрд. франка, въпреки че през периода от името на клиенти са инвестирани нови 4,4 млрд. франка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:07 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още