IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Московиси: Излизане на Гърция от еврозоната ще е "началото на края"

Дори и сдържаният финансов министър на Германия Волфганг Шойбле вече не изключва възможността за излизането на Гърция от валутния съюз

21:16 | 13.03.15 г. 17
Московиси: Излизане на Гърция от еврозоната ще е "началото на края"

Излизане на Гърция от еврозоната би било катастрофално за валутния съюз, смята еврокомисарят по финансовите въпроси Пиер Московиси в интервю за германското списание "Шпигел", цитирано от световните агенции, пише БТА.

"Ако която и да е страна напусне този съюз, пазарите веднага ще поставят въпроса, коя държава ще бъде следващата и това може да стане началото на края", предупреди той.

Еврозоната в крайна сметка е нещо повече от единен валутен курс, тя е валутен съюз, отбеляза той. Еврокомисарят подкрепи споразумението, постигнато между Атина и международните й кредитори за удължаване на текущата помощна програма.

Гръцкото правителство се задължава, наред с провеждането на реформи, всяка година да постига първичен бюджетен излишък и постепенно да намали дълговете си, посочва Московиси. 

Припомняме, че по-рано днес дори и сдържаният иначе финансов министър на Германия Волфганг Шойбле не изключи възможността за излизането на Гърция от еврозоната. 

"Тъй като отговорността и възможността да се реши какво ще се случва е на Гърция и тъй като ние не знаем точно какво правят отговорните фактори в Гърция, не можем да го изключим (излизане от еврозоната – бел. ред.)“, заяви Шойбле пред австрийската телевизия ОRF.

В Брюксел се проведе и среща между председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер и премиера на Гърция Алексис Ципрас. Юнкер призна, че няма напредък през последните седмици и не е доволен от разговорите. Въпреки това обаче той изключва провал, защото иска "европейците да вървят заедно". 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:35 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

5
rate up comment 8 rate down comment 7
kalendar
преди 9 години
ми аз това го разправям от месеци-ако се опъват много много на Гърция(това не изразява моето отношение, а просто отбелязвам факт) ЕЗ, а от там и ЕС е чао. Та Шойле не го слушайте, щото нито САЩ нито Германия иска разединен ЕС. В момента само Русия има интерес от разпадането на ЕС, защото ще може да си възстанови част от търговските отношения.Странното е, че като го напиша(щото тука битува глупавото мнение, че ако клекнат на гърците и еврото заминава, а то е точно обратното) и заваляват една камара минуси...ми...офисни тарикатчета, без капка разум в главата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 12 rate down comment 1
abdul
преди 9 години
Туй му се вика цунг-цванг
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 29 rate down comment 4
pecan
преди 9 години
аз си мисля че е трагедия ако Гърция не излезе от еврозоната защото всяка друга държава ще мисли че могат да я хрантутят така.разбира се може да остане но пенсиите и заплатите наоловина
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 25 rate down comment 1
Jorkata
преди 9 години
В момента просто сондират мненията и подготвят почвата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 18 rate down comment 2
Sakamano
преди 9 години
"Ако която и да е страна напусне този съюз, пазарите веднага ще поставят въпроса, коя държава ще бъде следващата и това може да стане началото на края"Повече ме притеснява пазарите да не решат, че: "Един призрак броди из Европа..."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още