IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕЦБ реагира на гафа с речта на Беноа Кьоре

Журналистите вече няма да получават предварително речите на директорите на банките

12:23 | 21.05.15 г.
Автор - снимка
Създател
ЕЦБ реагира на гафа с речта на Беноа Кьоре

В бъдеще журналистите вече няма да получават предварително речите при изказвания на директори от Европейската централна банка (ЕЦБ), дори и при стриктното спазване на ембарго за излъчването им, съобщи Ройтерс. Досега често журналистите получаваха редица речи в аванс, при условие да ги публикуват едва в самото начало на речта. 

Новото правило е очевидната реакция на ЕЦБ на гафа, който сътвори самата тя в понеделник и вторник. Във вторник сутринта Беноа Кьоре, член на Изпълнителния съвет на ЕЦБ, заяви пред обществеността, че заради очаквания период на ниска ликвидност през лятото банката възнамерява да увеличи своите покупки на активи от еврозоната през май и юни.

Само че това изявление той е направил и часове по-рано - на вечеря пред избрана група от банкери и мениджъри на хедж фондове в Лондон. Всичко това предизвика силна критика защо присъстващите банкери и мениджъри на фондове са получили информацията по-рано от всички останали. 

Старото правило имаше за цел да гарантира, че всички участници на пазара трябва да бъдат информирани по едно и също време за изказванията. В бъдеще обаче се очертава надпрева за това кой ще успее да изтълкува най-бързо разпространените речи. Предварителна информация от самия Борд на директорите за избрани гости, както на вечерята в Лондон, обаче не са изключени и с новите правила.

ЕЦБ ще трябва да разчита на дисциплината на собствените си директори. За институцията няма т. нар. ad-hoc задължение за споделяне на информация, каквото съществува за акционерни дружества, които са длъжни да разпрораняват важна информация за компанията чрез електронни средства.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:26 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още