IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейският банков регулатор пожела стрес тестове на 123 банки от еврозоната

Гръцките надзорни органи свършиха добра работа около преструктурирането на финансовия сектор, смята Даниел Нуи

16:30 | 08.06.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Европейският банков регулатор пожела стрес тестове на 123 банки от еврозоната

Най-големите финансови институции в Европа трябва да преминат стрес тестовете на Европейската централна банка (ЕЦБ) през 2016 г., за да се потвърди надеждността на тяхната работа. Това заяви в интервю за германския вестник Welt am Sonntag Даниел Нуи, ръководител на Европейския банков регулатор – структурата на ЕЦБ, която отговаря за надзора на кредитните институции в еврозоната.

"През следващата година отново в публичен формат ще се проведе цялостен стрес тест", каза Нуи. По думите ѝ симулацията на тежка финансова и икономическа криза може да не обхване всички 123 европейски кредитни институции, които са под прекия контрол на ЕЦБ в момента.

Ръководителят на Европейския банков регулатор не изключи възможността за отделни проверки в случай на секторни финансови рискове. 

Същевременно има постоянно по-малки, целеви тестове с оглед на определени рискове. "Винаги, когато поставяме на банките въпроса "Какво би станало, ако...", това представлява и един стрес тест", заяви Нуи. 

Тя коментира и проблема със стабилността на гръцките банки, особено на фона на продължаващото изтичане на капитали от средиземноморската страна и зависимостта ѝ от финансирането, предоставяно от Гръцката централна банка по линия на ЕЦБ.

"През последните няколко години гръцките надзорни органи свършиха добра работа във връзка с рекапитализацията и преструктурирането на финансовия сектор. Това се вижда и в резултатите от нашия стрес тест", каза тя, добавяйки, че никога преди банките в Гърция не са били "толкова добре подготвени" за кризата във финансовия пазар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:31 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още