IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Акциите на европейските банки имат по-голям потенциал от щатските

За да поскъпнат обаче трябва регулаторната несигурност да отшуми и кредитната активност да се покачи, сочи проучване

10:26 | 06.04.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Тази година европейските банки ще се представят много по-добре в сравнение с другите посредници във финансовия сектор, но оценките на техните акции няма да достигнат тези на международните им конкуренти, докато регулаторната несигурност не отшуми и кредитната активност не се покачи. Това са част от изводите от проучване сред инвеститори, осъществено от американската инвестиционна банка Morgan Stanley, цитирано от Financial Times.

Банката е анкетирала близо 200 инвеститора на неотдавнашна закрита конференция в Лондон, на която са присъствали близо 120 главни изпълнителни и финансови директори на глобални банки, политици и около 800 инвеститора. Мнозина от тях са отговорили само на част от въпросите.

„Като цяло до този момент Европа е най-предпочитаният регион за инвестиции в акции в следващите 12 месеца, като така смятат 56% от анкетираните. Следват САЩ с далечните 20%“, коментира резултатите Хю ван Стийнис, ръководител на анализаторския отдел в европейското поделение на Morgan Stanley.

„40% от запитаните смятат, че европейските банки ще се представят по-добре в следващите 12 месеца, докато близо 30% отдават предпочитания на диверсифицираните финансови компании. Застрахователните компании губят почва под краката си, а само 13% от гласувалите смятат, че те ще се представят добре тази година“, обяснява той.

Акциите на европейските банки се търгуват с дисконт (отстъпка – бел. ред.) в сравнение със своите американски конкуренти от средата на 2009 г., след като инвеститорите закупиха акции на американски банки, навлезли в преструктурираща фаза, и останаха скептични относно напредъка на техните трансатлантически конкуренти.

Сега индексът MSCI US banks, следящ представянето на акциите на американските банки, се оценява на близо 110% от счетоводната стойност на своите компоненти. Индексът MSCI European banks се оценява на близо 90%.

Близо една трета от инвеститорите смятат, че европейските банки няма да се търгуват при високи оценки, докато опасенията относно бъдещите регулаторни и капиталови изисквания не бъдат облекчени.

Близо половината от инвеститорите се опасяват, че Европейската централна банка (ЕЦБ) ще постави изискване към всички 130 банки в еврозоната, които надзирава, да поддържат съотношение на капиталова адекватност от първи ред от поне 12%. Това би било доста над изискуемото по международните стандарти и в сравнение със залаганото в стрес тестовете на ЕЦБ, съответно 4,5 на сто и 8%.

Повече от половината от запитаните смятат, че тази година европейските банки ще увеличат капитала си с поне 20 млрд. евро, което би било повече спрямо вече оповестените суми.

Другото най-съществено препятствие за преоценката на банковите акции е ръстът на кредитирането. Една четвърт отговарят, че това е необходимо предварително условие за подобряване на оценките на банките.

Банковото кредитиране се сви рязко по време на кризата в еврозоната. Търсенето спадна в страните, ударени от рецесията, а банките изпитаха затруднения за покриването на новите регулации, които изискваха от тях да имат повече капитал спрямо общия размер на техните заеми.

Безбройните опити на политиците, включително и свръхевтиното финансиране на ЕЦБ за трилиони евро, до този момент не успяват да стимулират кредитирането.

Друг интересен извод от анкетата е, че близо 60% от респондентите вярват, че цената на капитала за банките трябва да бъде в интервала 7-9%. Това е най-ниската оценка, която инвеститорите някога са правили от 2007 г. насам.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:37 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още