IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Джим Йон Ким: Пазарите не бива да подценяват кризата с Гърция

Сътрудничим си със страни от Източна Европа, които може да бъдат засегнати от излизане на Атина от еврозоната, заяви президентът на Световната банка

19:40 | 09.06.15 г.
Джим Йон Ким: Пазарите не бива да подценяват кризата с Гърция

Рисковете от сътресения поради закъсалата финансово Гърция не бива да се подценяват от пазарите, предупреди президентът на Световната банка Джим Йон Ким, цитиран от CNBC.

Преговорите между Гърция и нейните международни кредитори за допълнително финансиране в замяна на реформи са в безизходица в продължение на месеци, което разширява опасенията за фалит и излизане от еврозоната на Атина.

"Мненията, които чувам от хора, които са минали през много кризи, са, че винаги има изненади", каза Ким CNBC в интервю във вторник.

"Мислите, че пазарът вече е изчислил на въздействието на проблема в Гърция, но никога не се знае. Така че бих искал да призова всички на масата на преговорите да направят колкото е възможно, за да се стигне до споразумение, което да е добро за Гърция, да е добро за Европа и естествено – за света", посочи той.

Във вторник Гърция представи на своите международни кредитори нов план за реформи, заяви представител на ЕС пред CNBC, с което изтъкна надеждите си за скорошно постигане на споразумение. Борсата в Атина се представи добре днес и добави близо 2 на сто.

Опасенията за бъдещето на Гърция потиснаха в последните месеци нагласите на световните капиталови пазари, понижиха еврото и изпратиха нагоре доходността по държавните облигации на средиземноморската страна.

"Наблюдаваме много внимателно възможните косвени последици", каза Ким. "Някои от страните, с които работим в тясно сътрудничество в Източна Европа например може да усетят пряко въздействие (от кризата в Гърция – бел. ред.).

Анализатори от Capital Economics посочиха в анализ през миналата седмица, че с оглед на факта, че връзките между местните банки в Унгария и Западна Европа са намалели през последните години, те остават изложени на "разрушение" при излизане на Гърция от еврозоната.

Сътресенията в средиземноморската също така могат да имат пряк ефект и в Румъния и Словакия, заяви Capital Economics.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:32 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още