IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ципрас е готов на тежък компромис за постигане на споразумение с кредиторите

В замяна Атина се надява на отстъпки и опрощаване на част от дълговете

16:56 | 13.06.15 г. 19
Ципрас е готов на тежък компромис за постигане на споразумение с кредиторите

Гръцкият премиер Алексис Ципрас е готов на тежки компромиси, за да може да постигне споразумение с кредиторите на Гърция, съобщи „Ройтерс”. В замяна Атина иска да получи отстъпки, което обаче не се нрави на Германия.

Според информационната агенция без опрощение на дългове Гърция ще каже „не” на всички искания на ЕС и Международния валутен фонд (МВФ), които изолират страната от останалата част на Европа.

Едно от тези искания например е ограничаване на правата на работещите в Гърция чрез забраната за колективно договаряне на заплащането. Колективните договори са нещо, което се приема за даденост от синдикалните организации в Европа.

В същото време Ципрас е коментирал снощи със своя преговорен екип, че страната върви към дефолт и обявяване на несъстоятелност.

Гръцки министри са в Брюксел днес с „контрапредложения”, чиято цел е да се преодолее застоят в преговорите, получил се след напускането на разговорите на Международния валутен фонд (МВФ) в четвъртък.

Късно снощи премиерът Ципрас е посочил, на преговарящите, че ще се търси „устойчиво решение”, независимо колко труден компромис е то, защото единствената цел пред правителството е излизане на страната от кризата.

Припомняме, че Атина отложи плащане от 300 млн. евро за Международния валутен фонд в началото на месеца. Страните се договориха да има едно плащане от 1,6 млрд. евро в края на юни. Само че в гръцката хазна няма толкова средства и правителството се надява да получи последния транш от 7,2 млрд. евро по спасителната програма за Гърция.

Неизпълнение на задължения по изплащане на МВФ - кредитор от последна инстанция в рамките на глобалната финансова система след Втората световна война, ще има дълбоки последици, посочва „Ройтерс”. Европейската централна банка вероятно ще трябва да спре аварийното кредитиране, което подкрепя гръцките банки, претърпели огромни тегления от загрижени спестители.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:16 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

9
rate up comment 13 rate down comment 17
ing5rov
преди 8 години
"Затова целият свят мрази САЩ... проклета държава от наследници на затворници и престъпници!"Много точно !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 15 rate down comment 10
iivanoff
преди 8 години
аз не искам това да кажа, защото не казвам това!Парите в Европа не идват от ФЕД, но този който контролира ЕЦБ е същия който контролира и ФЕД :)Значи парите не идват от там, щом друг ги контролира тях :))))))))))))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 17 rate down comment 15
SS-23
преди 8 години
...никога няма да се сетят за основното... откъде идват всъщност парите!---ивановФФ, знам какво искаш да кажеш и точно в това е трагедията на света - че частна банка "създава" парите на Държавата, чрез дългово робство на същата тази държава! Затова целият свят мрази САЩ... проклета държава от наследници на затворници и престъпници!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 15
Атанасио
преди 8 години
Гърция предлага два варианта :1) отписване на част от дълга и 3% лихва 2) лихва до 1% и разсрочване на дълга Да видим какво ще измислят накрая защото фалит е лошо за еврозоната и въобще за ''системата'' и Гърция го знае затова си прави каквото иска и за повечето неща са прави ,че трябва растеж и МВФ го каза и проф.Стиглиц - http://darikfinance.bg/***/115051#commentsГ-н Хитов (доктор по икономика и преподавател в УНСС ) го обяснява много добре - http://***.investor.bg/blogosfera/363/a/svetyt--v-recesiia-ili-v-sistemna-kriza-92906/Аз съм ги обобщил нещата като 3 планетарни катастрофи и съм обяснил подробно - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1431029987175231
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 11 rate down comment 16
SS-23
преди 8 години
Който взима заем, за да покрие друг заем, т.е. т.н. "рефинансиране" със сигурност го прави само и единствено тогава, когато очаква ДРУГ да плаща сметката! Ако го прави за себе си - значи се самоубива!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 11 rate down comment 17
SS-23
преди 8 години
А, бай ти Ваньо, като е взимал кредити за милиарди, не рИва, че не може да ги връща,---"взимал" ли ?!? Пък аз винаги съм си мислел, че не може да вземеш, ако ... не ти дадат !! :))) малка, но много съществена разлика в гледната точка! :))Пич, няма разумен индивд (освен правителства), който да взима заем, за да покрива нов заем! Това е безумие... при това - заробващо още повече! Който взима заем, за да покрие друг заем, т.е. т.н. "рефинансиране" със сигурност го прави само и единствено тогава, когато очаква
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 17 rate down comment 12
iivanoff
преди 8 години
И бай ти Ваньо и "кредитора" му участват в схема, за да имамят всички останали! А схемата е общ кредитор и общи правила, за бай ти Ваньо и останалите, обаче приемането на които става докато наказва освен бай ти Ваньо и останалите чрез тях!Затова бай ти Ваньо живее по-добре от други, вече засегнати от неговия АКТ. А "кредитора" му дава да му връщат постоянно, като се кара на другите непрекъснато от името на бай ти Ваньо!А всъщност, бай ти Ваньо нито е можел да си определи лихвата сам, както лъжат че е направил, нито да си вземе парите сам, както пак лъжат останалите!...и затова маймуните докато се мъчат да се сетят какво всъщност става, и как така един изял е друг плаща, пък накрая всичките виновни...никога няма да се сетят за основното... откъде идват всъщност парите!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 43 rate down comment 12
Ironhorse
преди 8 години
А, бай ти Ваньо, като е взимал кредити за милиарди, не рИва, че не може да ги връща, а, а взема до посиняване ?!Според мен нито Германия, още по-малко пък Франция, Италия, Испания, Словения и т.н., които са кредиторки на Гърция чрез ЕФС, няма да допуснат постригване на дълга, иначе собствените им граждани ще ги избесят по площадите.Гърция върви към фалит, не защото не и отпускат нови кредити, а защото гърците отказват да постигнат балансиран бюджет и да не искат нови заеми, с които да покриват част от старите и да финасират новите си дефицити, формирани от незаслужени пенсии и неизработени заплати.Дата 19.06 пристига неумолимо като товарен влак и ще удари челно Гърция и СИРИЗА.След като Гърция фалира, ще видят гърците,, че от самосебе си ще станат исканите реформи, само че ще бъдат със стократно по-големи мъки, но .... те си избраха СИРИЗА.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 21 rate down comment 39
SS-23
преди 8 години
Според информационната агенция без опрощение на дългове Гърция ще каже не на всички искания на ЕС и Международния валутен фонд (МВФ), които изолират страната от останалата част на Европа----Това е логиката и единственият прагматичен изход ... именно "изход" за страната! Всяко друго решение (свиване на разходи, срещу нов кеш, т.е. нов заем), НЕ е "изход" за Гърция, а "вход" към ... още по-голямо дъно!Нещата са прости като фасул - когато бай Иван има 100 лв, не може да му искаш да ти върне 1000 лв, а най-много 20-30, защото с останалите 70-80 лв ще живее, докато ти връща тия 20-30. А т.е. "инвеститори" искат бай Иван да живее само с 20-30 лв, а в замяна те ше му дадат още 500 лв, с които да си "помага", но дълга му ше стане 1500 лв! Е нема да стане тая ...бай Иван да не е толкова улав!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още