IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕЦБ обсъжда запазване на подкрепата за гръцките банки срещу гаранции

Помощта може да е по модела на суаповата сделка от 2012 г., при която заемите на Гърция бяха гарантирани от останалите членки от еврозоната

17:48 | 09.07.15 г. 12
ЕЦБ обсъжда запазване на подкрепата за гръцките банки срещу гаранции

Ръководителите на еврозоната са обсъдили неофициално споразумение, по силата на което Европейската централна банка (ЕЦБ) да запази ликвидността за гръцките кредитори в замяна на гаранция по заемите, съобщи Bloomberg, като се позова на информация от запознати с въпроса източници.

Банките в средиземноморската страна остават затворени и гърците могат да теглят едва по 60 евро на ден и длъжностните лица от еврозоната са признали необходимостта да се облекчи натискът върху гражданите, докато правителството преговаря с кредиторите. Тъй като рискът от Grexit нараства с всеки изминал ден, ЕЦБ може да потърси защита от всякакви загуби, посочват източниците.

Споразумението може да е по модела на суаповата сделка от 2012 г., при която заемите на ЕЦБ за Гърция бяха гарантирани от останалите членки от еврозоната. За момента обаче все още няма официално решение, отбелязаха още източниците.

Говорител на ЕЦБ е отказал да коментира въпроса.

"В случай, че допълнителната краткосрочна помощ се смята за желателна или необходима, зависи от създателите на фискалната политика да предоставят специална финансова подкрепа", заяви членът на Изпълнителния съвет на ЕЦБ Йенс Вайдман в четвъртък във Франкфурт.

Гърция има време до срещата на върха на лидерите на еврозоната в неделя, за да се споразумее за нов спасителен заем или да се изправи пред потенциално излизане от еврозоната.

"Знам, че има хуманитарна криза, на която ние трябва да дадем отговор", заяви Пиер Московиси, еврокомисар по икономическите въпроси. "Хората страдат от факта, че банките са затворени в последните 10 дни", каза той, без да коментира действията на ЕЦБ.

ЕЦБ запази тавана на спешната ликвидна помощ за Гърция (ELA) на ниво от 88,6 млрд. евро в сряда, което поддържа откакто гръцкият премиер Алексис Ципрас насрочи референдум по условията на спасителния план за страната. При сегашното ниво на програмата за спешна ликвидна помощ заемодателите в Гърция ще имат достатъчно ликвидност до понеделник, посочи официален представител от Атина.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:37 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 23 rate down comment 5
deant
преди 8 години
Помощта може да е по модела на суаповата сделка от 2012 г., при която заемите на Гърция бяха гарантирани от останалите членки от еврозоната---More of the same will result... more of the same!---Само лудия повтаря едно и също нещо безброй пъти и очаква "този път" да види друг резултат.---И накрая нещо от мен - вече е ясно кой командва в Европа и това не е ЕК. Всичко се командва оттатък голямата локва, а всички "еврограждани" без изключение стоим и правим Беее.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още