IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕЦБ обсъжда запазване на подкрепата за гръцките банки срещу гаранции

Помощта може да е по модела на суаповата сделка от 2012 г., при която заемите на Гърция бяха гарантирани от останалите членки от еврозоната

17:48 | 09.07.15 г. 12
ЕЦБ обсъжда запазване на подкрепата за гръцките банки срещу гаранции

Ръководителите на еврозоната са обсъдили неофициално споразумение, по силата на което Европейската централна банка (ЕЦБ) да запази ликвидността за гръцките кредитори в замяна на гаранция по заемите, съобщи Bloomberg, като се позова на информация от запознати с въпроса източници.

Банките в средиземноморската страна остават затворени и гърците могат да теглят едва по 60 евро на ден и длъжностните лица от еврозоната са признали необходимостта да се облекчи натискът върху гражданите, докато правителството преговаря с кредиторите. Тъй като рискът от Grexit нараства с всеки изминал ден, ЕЦБ може да потърси защита от всякакви загуби, посочват източниците.

Споразумението може да е по модела на суаповата сделка от 2012 г., при която заемите на ЕЦБ за Гърция бяха гарантирани от останалите членки от еврозоната. За момента обаче все още няма официално решение, отбелязаха още източниците.

Говорител на ЕЦБ е отказал да коментира въпроса.

"В случай, че допълнителната краткосрочна помощ се смята за желателна или необходима, зависи от създателите на фискалната политика да предоставят специална финансова подкрепа", заяви членът на Изпълнителния съвет на ЕЦБ Йенс Вайдман в четвъртък във Франкфурт.

Гърция има време до срещата на върха на лидерите на еврозоната в неделя, за да се споразумее за нов спасителен заем или да се изправи пред потенциално излизане от еврозоната.

"Знам, че има хуманитарна криза, на която ние трябва да дадем отговор", заяви Пиер Московиси, еврокомисар по икономическите въпроси. "Хората страдат от факта, че банките са затворени в последните 10 дни", каза той, без да коментира действията на ЕЦБ.

ЕЦБ запази тавана на спешната ликвидна помощ за Гърция (ELA) на ниво от 88,6 млрд. евро в сряда, което поддържа откакто гръцкият премиер Алексис Ципрас насрочи референдум по условията на спасителния план за страната. При сегашното ниво на програмата за спешна ликвидна помощ заемодателите в Гърция ще имат достатъчно ликвидност до понеделник, посочи официален представител от Атина.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:37 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

11
rate up comment 1 rate down comment 1
driverf1
преди 8 години
Ами да си я направят щат тогава и да и изплатят всички задължения плюс опростените от 2012 година.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 1 rate down comment 1
driverf1
преди 8 години
Ами да си я направят щат тогава и да
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 7 rate down comment 7
mick
преди 8 години
Пак ще се уредят гърците.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 11 rate down comment 4
Стефчо
преди 8 години
Айде, айде, не козирувала. Като се сетя как всички вкупом опростихме дълговете на Ирак по заповед на чичо ти Сам.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 9 rate down comment 4
rover
преди 8 години
Пълният текст на лафа е "Гаранция Франция - Америка плаща". Не знам откъде идва, може би е от ВСВ, когато "гаранциите" на Франция към някои европейски държави не са изпълнени, та се е наложило САЩ да плащат счупените грънци. Та така - ако САЩ искат и сега да гарантират и плащат за изпочупените чинии - моооолем, да заповядат. Не си мислете че ЕС само ще козирува. Той е нужен на САЩ не само заради Украйна. Както каза героят от "Бялото слънце на пустинята" - "Изтокът е тънка работа".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 8 rate down comment 1
Teo88
преди 8 години
Юрист, можеш ли да пуснеш линк на оригинала на статията във ФАЦ? Не за друго но ... бих желал да я прочета в оригинал без излишно редакторско творчество, хеле пък на Фокус. Търсих я но не я открих. Но пък намерих друга интересна статия: http://***.faz.net/aktuell/wirtschaft/eurokrise/griechenland/usa-will-griechenland-im-euro-halten-13692408.html - Въпроса е за нещо много повече от пари за Гърция. Има към статията една много готина снимка на Обама с текст под нея: Гърция е твърде важна за да бъде оставена на европейците;).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 11 rate down comment 1
nikiangel
преди 8 години
Гаранция, Франция.Този лаф ще се окаже истина в текущата ситуация понеже никой друг не иска да се занимава с гърците.Колкото до щатите и навика им ада дават наклон на мненията на европейските страни, то си им е от едно време. Спечелили са си войната, но ако продължават с рогата напред, следващата може и да не я спечелят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 24 rate down comment 2
pecan
преди 8 години
Искат ли гражданите на Словакия да дават помощи на по богатите от тях гърци ? Европа трябва да покаже че не се влияе от диктат отвъд океана иначе няма как да бъде самостоятелна .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 13 rate down comment 6
юрист
преди 8 години
Няма шанс да се пречупи Меркел - FAZ: Меркел изключи възможността за класическо отписване на гръцкия дълг 9 Юли 2015 | 17:54 | Агенция "Фокус"Германският канцлер Ангела Меркел изключи възможността за отписване на номиналната стойност на гръцкия дълг, съобщава Frankfurter Allgemeine Zeitung.През 2012 г. взехме решение да намалим дълговото бреме на Гърция до приемливо ниво. Удължихме срока на погасяването на дълга, премахнахме и изискването за изплащане на кредите към Европейския финансов фонд до 2020 г. Т.е., ясно е, че не се изправяме пред този проблем за първи път, заяви Меркел в хода на визитата си в Босна и Херцеговина. Аз вече казах, че за мен въпроса за класическо отписване на дълга на Гърция изобщо не стои, подчерта категорично германският канцлер. Отказът от намаляване на номиналната стойност на дълга не означава непременно невъзможност за облекчаване на дълговото бреме. То може да бъде намалено чрез удължаване на срока за погасяване на кредитите или с промяна на и без това ниските лихвени проценти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 17
lilivan
преди 8 години
Командва по-силния. Я по-слабия е зависим от по-силния.Но в случая ще видим докъде. Дали ще пречупи ината на Меркел за подстрижка на заема. Или това ще го направят по-късно, след изборите в Германия.Но пак ще стане каквото трябва и което е по-доброто за повечето (с изключение на Германия, за която досега всичко беше "по-доброто")Това си е мое лично мнение :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още