IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Производствата на ЕК срещу България се увеличават през 2014 г.

Нарушенията на общностното законодателство в Евросъюза растат незначително през миналата година

12:12 | 10.07.15 г.
Производствата на ЕК срещу България се увеличават през 2014 г.

Леко увеличение на нарушенията на общностното законодателство през 2014 година отчете докладът на Европейската комисия. От него е видно, че през миналата година са образувани общо 1 347 производства за нарушения. За сравнение, през предходната година броят им е 1 300.

Като цяло през последните години обаче има свиване на броя на делата срещу отделните държави, които не изпълняват европейските правила. През 2010 година например са заведени 2 100 производства.

От данните е видно още, че производствата срещу България също нарастват през 2014 г. спрямо 2013 г. През миналата година срещу страната има 50 производства, спрямо 42 към края на 2013 г. 16 от производствата са заради ненавременно транспониране на европейското законодателство в националното. Останалите нарушения са свързани с неправилно транспониране или прилагане на директивите.

Най-голям брой процедури има срещу Италия и Гърция - по 89, следвани от Испания с 86 производства. На обратния полюс е най-новият член на ЕС Хърватия с 10 производства. Следват Естония, Малта и Дания с по под 20 процедури. 

Европейската комисия отчита, че най-много нарушения страните от ЕС правят по отношение на законодателството в областта на околната среда (322 производства), мобилност и транспорт (223 производства) и вътрешен пазар (163 производства). За нарушения в областта на енергетиката са открити 71 производства, а за данъчното облагане и митниците – 130 производства, е видно още от статистиката на Брюксел.

В доклада си ЕК посочва още и при кои случаи се завежда производство към отделните държави.

Комисията започва производство за нарушение, ако съответна държава членка не представи решение на предполагаемо нарушение на правото на Съюза. Това става, когато членовете на общността не уведомяват за мерките за транспониране на директиви в националното законодателство в рамките на приетия краен срок.

Комисията може също така да образува производство за нарушение въз основа на разследване на Комисията или жалба от отделни граждани или предприятия, когато националното законодателство не е в съответствие с изискванията на законодателството на ЕС. Повод за производството може да бъде и обстоятелството, че правото на Съюза не се прилага правилно или изобщо не се прилага от националните органи.

Годишните доклади относно започнатите процедури за нарушения на общностното право се изготвят по искане на Европейския парламент от 1984 година насам. Докладът се внася в парламента и се приема с резолюция от европейските депутати. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:06 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още