IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Графика на деня: По-лоша ли е кризата в Гърция от Голямата депресия в САЩ?

Икономическата ситуация прилича много на САЩ през 30-те, но възстановяването на страната може да бъде доста по-трудно

13:07 | 13.07.15 г. 2
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Безработицата в Гърция остава изключително висока. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Безработицата в Гърция остава изключително висока. Снимка: Ройтерс

Икономика в състояние на безпорядък. Хора, останали без работа в продължение на години. Банките привършват парите. Всичко това много прилича на Голямата депресия в САЩ. Но в случая става въпрос за Гърция, а в някои отношения – ситуацията е дори по-лоша, коментира The New York Times.

„Гърция в момента изживява своята Голяма депресия. Но за разлика от САЩ тя няма да може да се възстанови толкова бързо“, казва Якоб Фънк Киркегард, икономист в Peterson Institute for International Economics във Вашингтон. Гърция „е окована от тежки правила и регулации, застаряващо население и нефункционална вътрешна политическа система“, добавя той, а страната „споделя важни елементи от суверенитета си със собствените си кредитори“.

Разходите на правителството помогнаха на САЩ да излезе от Голямата депресия, започвайки от 1933 г., а отделянето на долара от златото също помогна. Въпреки че икономиката потъна обратно в рецесия през 1937 г., началото на Втората световна война и високите военни разходи помогнаха на страната да се възстанови завинаги.

Гърция няма собствена валута откакто се присъедини към еврозоната, а неефективната бюрокрация дълго време не успява да подобри събирането на данъци или да осигури помощ от Европа.

Американското правителство подпомогна разрастването на пазара на труда през 30-те като изля милиарди долари за работни места в публичния сектор. На фона на мрачната финансова картина безработицата в Гърция остава изключително висока, като безработните в страната са повече от 25%, а безработицата сред младежите достига 50%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 23:18 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 6 rate down comment 8
Атанасио
преди 8 години
Не може да се сравнява защото САЩ имад ФЕД а Гърция не може да печатат и т.н. не може да се сравнява
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 14 rate down comment 14
Mavi Goz
преди 8 години
Нема разлика - майсторът им е един... хаха! И целта му е същата!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още