IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как Германия се опитва да спре потока от бежанци от Балканите

За първите пет месеца на 2015 г. над 32 хил. косовари са пристигнали в страната, което е повече от пристигналите от обхванатата от война Сирия

09:18 | 07.08.15 г. 7
Автор - снимка
Създател
<p style="margin-bottom: 0cm; line-height: 100%">
	Полицай надзирава как около 110 албански и косовски граждани се качват на самолет за Тирана и Прищина, след като документите им за оставане в Германия не са били одобрени. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Полицай надзирава как около 110 албански и косовски граждани се качват на самолет за Тирана и Прищина, след като документите им за оставане в Германия не са били одобрени. Снимка: Ройтерс

Германия, към която се стичат хора, бягащи от война и бедност, се опитва да разубеждава търсещите убежище от Балканите – регион, сега смятан за безопасен поне от въоръжен конфликт, предаде AFP.

Идеите в момента варират от премахване на помощите за бежанците до насочването им към отделни лагери за задържане на бежанци, от обезкуражаващи медийни кампании в родните им държави срещу преместването в най-голямата икономика в Европа до дори още по-крайни мерки. 

Около половината от 300 хил. молби за убежище в Германия от януари насам са от региона на Югоизточна Европа, включващ Албания, Босна и Херцеговина, България, Хърватия, Македония, Черна гора и Сърбия.

За първите пет месеца на 2015 г. над 32 000 косовари са пристигнали в Германия, което е повече от пристигналите в страната от обхванатата от война Сирия. 

"Големият брой на имигрантите от тези страни отклонява ресурси, с които ние трябва да се погрижим за хората от наистина кризисните райони", каза Манфред Шмит, ръководител на службата за миграцията и за бежанците.

Германия, сега водеща дестинация в Европа за търсещите убежище, изпитва затруднения да обработи молбите, да подслони и нахрани рекорден брой бежанци, които се очаква да бъдат над 500 000 до края на годината.

Често от ромски произход, много граждани на Балканите идват в Германия с надеждата за намиране на работа и по-добър живот - мотивация, за която Берлин се старае да посочи, че не може да им осигури политическо убежище.

По-малко от 0,2% от техните молби се одобряват, но те често изчакват обработката на документите в продължение на месеци в бежански центрове, апартаменти, жилищни контейнери и дори в палаткови лагери. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:39 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

7
rate up comment 0 rate down comment 0
misanthrope
преди 8 години
А Гърция сигурно е в географското понятие северозападна Европа, Коле
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 0 rate down comment 0
Grosss
преди 8 години
Да стабилизират политически и икономически Сирия,Либия и Ирак.В момента6 милиона сириици бягат от война и търсят убежище някъде.Кадафито бешедиктатор но много полезен ,защото спираше африканците да се преселят в Европа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 0 rate down comment 1
Nikola666
преди 8 години
"региона на Югоизточна Европа, включващ Албания, Босна и Херцеговина, България, Хърватия, Македония, Черна гора и Сърбия." вметката на автора пояснява на незапознат читател кои държави се включват в географското понятие "Югоизточна Европа". По надолу в оригинала на статията се изброяват някои мерки, които се взимат спрямо проблемните държави като се споменават Косово, Босна, Македония, Сърбия, Черна гора и Албания.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 1
michaelis12
преди 8 години
Нема спиране след като трошат икономиките на Балканите ше си поемат *** те ...... :)) Сичкото *** моля Терминал 2 Richtung Berlin - та да им дое акъла в кугите немски кратуни, друг път да не "освобождават и разцепват Югославия, Сирия etc. от диктатори с НАТОто". На нас факбирките и заводите ни не били по "европейските стандарти" - ок нема ядове, ей са *** са тамън по ваще *** стандарти ...... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 0
misanthrope
преди 8 години
Ами то доста йезуитско е написано "молби за убежище, от региона на Югоизточна Европа, в който влизат ... и България" тоест, въпреки че така се подразбира, реално НЕ ПИШЕ че има такива молби за убежище от България и Хърватска а едва ли не, те са в региона, а молбите от къде са не е ясно.Ама тогава пък .. не е ли редно в този регион да е и Гърция, ако принципа е географски.Тааа направо мирише на тънка умишлена манипулацияКакто и супер много се дразня, като ми напишат, че например кризата в гръцките банки няма да засегне България - най-бедната страна в ЕС. Сега.. не че не е вярно, НО няма никакво отношение към съдържанието и споменаването му ни в клин ни в ръкав си е съвършено умишлено очерняне и създаване на лош имидж на страната и си прав, че Външно следва да протестира. Стига вече с тази умишлена и целенасочена негативна кампания срещу България и Румъния
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 0
IQ96
преди 8 години
Бе явно има некво недоразумение : И България и Хърватия са си в ЕС поне. Ако е вярно преписаното, то външно (пиша го с малка буква) да вземе да прати една нотка, да не ни третират като страните извън ЕС, нищо че *** са ни в повече.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 25 rate down comment 0
misanthrope
преди 8 години
Търсещи убежище от България в Германия? Някой нещо се е простудил ми се струва или е прегрял от жегата. И защо биха искали убежище, като имат право да си живеят там и без това? а и кой би им дал убежище от една страна на ЕС в друга? И изобщо, кой сложи България в тази компания?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още