IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

FedEx с одобрение от ЕК за придобиването на конкурента ѝ TNT?

Според източници на Ройтерс компанията ще спечели безусловно антитръстово одобрение за сделката за 4,4 млрд. долара

20:18 | 20.10.15 г.
<p>
	Главният изпълнителен директор на FedEx при обявяването на сделката през април.&nbsp;<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Главният изпълнителен директор на FedEx при обявяването на сделката през април. Снимка: архив Ройтерс

Американската логистична компания FedEx е на път да спечели безусловно антитръстово одобрение от Европейския съюз (ЕС) за придобиването на холандския си конкурент TNT за сумата от 4,4 млрд. евро, съобщава Ройтерс, базирайки се на двама запознати източници.

Европейската комисия (ЕК) стартира пълно разследване на 31 юли, опасявайки се, че сделката, която ще намали броя на големите играчи от четири на три, ще означава по-малка конкуренция, а това от своя страна ще увеличи цените, плащани от бизнеса и потребителите.

Акциите на TNT поскъпнаха повече от два пъти, след като Ройтерс обяви предстоящото одобрение. Цената им се вдигна с 10,8% до 7,6 евро към обяд, като това е най-големият ръст в рамките на индекса Stoxx European Industrial Goods and Services.

Антитръстовият правоприлагащ орган на ЕС, който впоследствие направи анализ на цената на сделката, имаше вътрешен срок до 16 октомври, за да реши дали да изпрати т.нар. изложение на възраженията с проблемни въпроси на FedEx.

Подобни ходове обикновено карат компаниите да предложат отстъпки, освен ако не успеят да променят решението на регулаторите по друг начин.

Компанията не е получила подобен документ, заяви говорител на FedEx.

“Продължаваме да работим конструктивно с Комисията, за да получим разрешение за сделката и постигаме своевременен напредък по необходимите регулаторни стъпки. Убедени сме, че ще се доближим до придобиването през първата половина на календарната 2016 г.“, заяви говорителят на FedEx.

Сирил Гибо, говорител на TNT, потвърди от своя страна, че се очаква сделката да бъде приключена през първата половина на следващата година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:09 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още