IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо кризата в Португалия е заплаха за демокрациите в Европа?

Макар че последната политическа криза в Южна Европа не прилича на тази в Гърция или Италия, тя е поредният удар за демокрациите в еврозоната

09:32 | 31.10.15 г. 3
<p>
	Президентът Анибал Каваку Силва <em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Президентът Анибал Каваку Силва Снимка: архив Ройтерс

На 4 октомври управляващата консервативна коалиция, която управлява Португалия от 4 години изгуби парламентарното си мнозинство, припомня Telegraph.

Дясноцентристкият алианс, воден от министър-председателя Педро Пасош Коелю, ръководи прилагането на един от най-тежките пакети с ограничителни мерки в еврозоната след спасителен заем за 78 млрд. долара през 2011 г. Сегашните управляващи все пак се оказаха най-печелившата партия с 36,8% от гласовете, но пък изгубиха 17 места и парламентарното си мнозинство в процеса.

На второ място бе основната опозиция на социалистите, водена от Антонио Коста. Коста, умерен политик, който подкрепя членството на Португалия в еврозоната, спечели 32,4% от гласовете. Резултатът бе разочароващ, но не и катастрофален за бившия кмет на Лисабон, който макар и с малко водеше в предизборните проучвания.

Но евроскептичните партии срещу строгите икономии вляво – радикалния Ляв блок (понякога описван като „СИРИЗА на Португалия“) и комунистическата партия срещу еврото, се оказаха с изненадващо голяма подкрепа. Общо те спечелиха 18,5% от гласовете.

Въпреки неубедителния резултат изборите показаха цялостно недоволство от доминиращите португалски сили в подкрепа на строгите мерки и спасителния заем (включително социалистите).

Резултатите от изборите показват и вероятно продължаване на дясноцентристко правителство на малцинството, водено от Пасош Коелю.

За да може обаче което и да е ново правителство да приложи болезнените реформи, искани от ЕС, министър-председателят ще се нуждае от подкрепата на опозицията в парламента.

Коста обеща, че никога няма да се обърне към консерваторите. Вместо това, след седмици на политически преговори, той постигна историческо коалиционно споразумение с радикалния Ляв блок и комунистите, за да оформи работещо политическо мнозинство от малко под 51%.

Трите основни партии вляво успяха да оставят настрана междупартийните си боричкания, за да се обявят като единственото правителство, което може да гарантира политическа стабилност в Португалия.

Въпреки че се обвързва с твърдите евроскептични комунисти, Коста обещава да не предава проевропейските си принципи и да се придържа към строгите фискални цели, наложени от бившите кредитори на Португалия от Брюксел.

Левият алианс обаче решително застава срещу строгите икономии. Политиките му вероятно ще застрашат фискалната консолидация на дясноцентристите и ще отровят връзката между Португалия и Брюксел, казват анализаторите.

„Минималната заплата вероятно ще нарасне, допълнителни корекции на системата за социална отговорност вероятно ще бъдат отхвърлени, както ще се случи и с допълнителна либерализация на трудовия пазар или намаляване на данъчното бреме“, отбелязва Федерико Санти от Eurasia Group.

Това може да доведе до „потенциално значително влошаване на фискалните сметки, което да задейства горчива политическа битка в Европейската комисия по целевите дефицити“, казва Санти.

Левият алианс на Коста не бе избран да формира ново правителство от държавния глава на Португалия – президента Анибал Каваку Силва.

Последна актуализация: 08:17 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 3
Сините камъни
преди 8 години
Системата "Брюксел" не работи!Всъщност, работи но за задокеанските си господари!Кой иска да живее в колония! Така, че промените идват!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 6
michaelis12
преди 8 години
Защото Портокалците избраха, че НАТО им е малко в излишък ей за тва е "заплаха" ....... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 20 rate down comment 3
deant
преди 8 години
хаха демокрацията е заплашена от резултатите в демократичните избори? хората не харесват "демократична" европа? Която в интерес на истината е всичко но не и демократична,
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още