IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Драги: ЕЦБ ще направи необходимото, за да постигне целевата инфлация

Инфлацията в еврозоната се понижи с 0,1% през септември, което е много под целта от около 2%

17:12 | 31.10.15 г. 19
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Европейската централна банка (ЕЦБ) е готова да направи какво е нужно, за да успее да постигне средносрочната си целева инфлация, заяви ръководителят на банката Марио Драги в интервю за вестник, публикувано в събота.

Потребителските цени в 19-членната еврозона се понижиха с 0,1% през септември – далече под целта на банката от малко под 2%, което предизвика призиви за разширяване или удължаване на програмата за изкупуване на активи на стойност 60 млрд. евро месечно, съобщава Ройтерс.

„Ако сме убедени, че средносрочната ни целева инфлация е в риск, ще предприемем необходимите действия“, заяви Драги за италианския ежедневник Il Sole 24 Ore.

„Ще видим дали ще са необходими още стимули. Въпросът е отворен“, коментира той, добавяйки, че ще отнеме по-дълго време от предвижданото до март, за да се постигне ценова стабилност.

Драги каза още, че се очаква инфлацията в еврозоната да се задържи около нулата, ако не стане отрицателна, поне до началото на следващата година.

„От средата на 2016 г. до края на 2017 г., заради забавения ефект на обезценяването в обменните курсове, очакваме инфлацията постепенно да се повишава“, заяви той.

На въпрос какви други парични инструменти ЕЦБ може да използва Драги коментира, че банката вече има богат набор от инструменти по отношение на паричната политика на свое разположение.

„Твърде рано обаче е да кажем, че „това е менюто“ и „няма какво ново да добавим“, каза той.

В отговор на въпрос дали намаляване на лихвените проценти по депозитите е инструмент, който може да бъде използван заедно с корекциите на политиката за количествено облекчаване, Драги заяви, че е твърде рано за подобна преценка.

„Лихвеният процент по депозитите може да бъде един от механизмите, които да използваме отново“, каза той.

ЕЦБ стартира през март програма за изкупуване на държавни облигации, за да наводни икономиката на еврозоната с пари в брой и да ускори ръста на цените, притиснати от слабата икономика и изключително ниските цени на енергията.

ЕЦБ проучва нови мерки за стимулиране, които може да бъдат представени през декември и е готова да намали лихвения процент по депозитите под нулата при нужда, за да се преодолеят понижаващите се цени, заяви Драги по-рано този месец.

Гуверньорът на ЕЦБ каза, че рисковете и за инфлацията, и за ръста се крият в по-слабите развиващи се икономики и потенциалното забавяне на САЩ.

„Прогнозите за световния растеж са преразгледани в низходяща посока. Това забавяне вероятно не е временно“, каза той.

Ръководителят на ЕЦБ обаче е позитивен за бъдещето на еврозоната и риска от разцепването ѝ. „Рисковете от фрагментация и реденоминация значително са намалели, ако не и напълно изчезнали“, каза той.

По отношение на гръцкия дълг Драги коментира, че той ще е устойчив, ако Атина изпълнява задълженията си по спасителния заем, добавяйки, че е нужно и известно облекчаване.

„Облекчаването трябва да бъде такова, че да премахне всяко съмнение по отношение на бъдещата устойчивост на самия дълг, когато бъде изпълнено първото условие“, добавя той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:47 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

18
rate up comment 1 rate down comment 0
lozkhris
преди 8 години
Toчно така е , брат..За жалост е точно такаЦигнизация повсеместнаИзборите в Турция - Ердоан per sempre.Една еврейка преди известно време каза / при това без грам свян / - мултикултурална Европа трябва да загърби националните си идентичности в името на демокрацията. Само тогава ционизмът ще победи...Та така...Супер Марио просто вече няма избор - ако не печата, / или поне не заплашва да го прави / еврото ще стане 2$ за по-малко от месец... те тогава ще видим кон боб яде ли...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 2 rate down comment 0
Grosss
преди 8 години
Тоя май прави намеци за по-голям спад на еврото спрямо долара.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 2 rate down comment 0
scott
преди 8 години
ми начи си наясно с логиката на законотворчеството. Гушваме токсичните имотни деривати у баланса, пускаме нов инструмент кат репо облигациите въз основа на увеличените "активи" посуе печатаме коуичествени, за да мое наште хора да ИМАТ,ПРИТЕЖАВАТ И КОНТРОЛИРАТ...У момента у европата, пак по заповед на боата удушвачка умешват расите с цел да се УБИЯТ МЕСТНИТЕ ИНДИАНЦИ. ТОВА ГЕРМАНЦИ, ТОВА ФРАНЦУЗИ, ***, МОХИКАНИ.....сичко ошашавено и под ножа.И ТИ МИ КАЗВАШ, ЧЕ ОКУПАЦИОННАТА АРМИЯ + КУПЕНИТЕ ИМ ВОДАЧИ ше НАПРАВАТ ЗАКОНИ ТАКА, ЧЕ ДА ИЗЛЪЧАТ ПРОСПЕРИРЕЩА ТОЧКА НА СЪПРОТИВА?!?!?!?!?Якшън, кръв и смърт ни чака по европата. До измирането на сички традизонни индианци и доминацион на заселниците.....ЗА КЕФ НА КУКЛОВОДИТЕ, МАЛКО ЗА ЗАБАВЛЕНИЕ И ПРОСТО ДА ВИДАТ КВО ШЕ СТАНЕ....фък дъ еу бай виктория нюлънд. Чети още. и поразссъждавай. А ДА И ЧАКАЙ ФЕД ДА ДИГНЕ ЛИХВАРЕС...може даже да купиш акзионес на ябълката дакът, така, мечтаеш за просперитет на юръп.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 1 rate down comment 0
xaro
преди 8 години
Със More амужи from Afrika му се е..ба майката на таз Европа ,тепърва ще ги видим в отчетите за заплати,заетост и т.н....инфлация ,дефлация...УСА се бори вече 10г. и пак един гол..х...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 0 rate down comment 0
lozkhris
преди 8 години
Че кой говори за американски стоки?!Да, те са произведени в Китай. Ама само те ли?! Маратонките на Адидас и Пума са германски колкото аз съм Моцарт. Чаркалаците за WV и Опел да не мислиш, че са германски?! Върпосът не е КАКВА е стоката / макар това да е много важно / , а ОТКЪДЕ да си я купиш. Съвсем неотдавна един от ФЕД-***, Розенгре ,си го каза - "елате и си купете каквото ви е бужно от Америка, докато това все още е законно"..... Тa,ти, разбира се, си напълно прав в разсъжденията си...Което от моя страна е quod erat demonstrandum
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 1 rate down comment 1
lozkhris
преди 8 години
Чатнах, чатнах... То и закон имаше да не се купуват изобщо облигации, ама вече се прави. Законите, байно, са написани за да се нарушават - за бедните има затвор, за богатите - ФЕД и ЕЦБ. Така че нищо не пречи да се пренапишат на ползу рода...When there's a will, there's a wayИ, повярвай, чел съм достатъчно, па и дори не съм спрял...засега
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 12 rate down comment 3
крас
преди 8 години
Нещо от СV-то на Марио Драги. "От 1984 до 1990 година е изпълнителен директор в Световната банка""От 2002 до 2005 година работи в банката Голдман Сакс."Ако някой си мисли, че Драги защитава интересите на Европа, то той е голям наивник!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 3 rate down comment 3
deant
преди 8 години
Какво може да си купиш от тук и какво от америка??? Аз не съм забелязал американски стоки в магазина, освен тези произведени в китай, които в момента поскъпват! А техни европейски или български заместители няма! Нито бяла нито, черна техника!! Или сега ще се засилим да правим заводи за тези неща тука ли? Хаха не ми се верва. Америка побеждава в тая битка а не ЕС. ЕЦБ е една измислена структура, която само вреди на европа!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 9 rate down comment 1
scott
преди 8 години
баце, седи и чети. ама мнооого чети...има си закон зза ЕЦБ! Според който ако се напечатата 50 трилиона ше отидат за изкупуване само на германски и австрийски облигации. Не мое да ти купува неинвистизионен крас облигации. съгъ чатна ли се? Да го духат бедните
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 3 rate down comment 6
lozkhris
преди 8 години
И какво от това? Еврото трябва да падне, драги !! ОЩЕ !!! Да го д.ха ФЕД !! А ЕЦБ трябва да започне да купува облигации още по-агресивно. Ама не германски и австрийски / щот са нерискови / , а испански, италиански, гръцки и португалски. Германската крава трябва да спре да се бърка в работите на остналите страни и да прекрати с бюджетните рестрикции. Производството в страни, различни от Германия трябва да се стимулира, а *** на този изстрадал континент да се прекрати с всякакви средства незабавно. И какво ще правя ли - ами няма да търча за всяко нещо да си купувам от Америка. Ще си го купя от тук
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още