IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Драги: ЕЦБ ще направи необходимото, за да постигне целевата инфлация

Инфлацията в еврозоната се понижи с 0,1% през септември, което е много под целта от около 2%

17:12 | 31.10.15 г. 19
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Европейската централна банка (ЕЦБ) е готова да направи какво е нужно, за да успее да постигне средносрочната си целева инфлация, заяви ръководителят на банката Марио Драги в интервю за вестник, публикувано в събота.

Потребителските цени в 19-членната еврозона се понижиха с 0,1% през септември – далече под целта на банката от малко под 2%, което предизвика призиви за разширяване или удължаване на програмата за изкупуване на активи на стойност 60 млрд. евро месечно, съобщава Ройтерс.

„Ако сме убедени, че средносрочната ни целева инфлация е в риск, ще предприемем необходимите действия“, заяви Драги за италианския ежедневник Il Sole 24 Ore.

„Ще видим дали ще са необходими още стимули. Въпросът е отворен“, коментира той, добавяйки, че ще отнеме по-дълго време от предвижданото до март, за да се постигне ценова стабилност.

Драги каза още, че се очаква инфлацията в еврозоната да се задържи около нулата, ако не стане отрицателна, поне до началото на следващата година.

„От средата на 2016 г. до края на 2017 г., заради забавения ефект на обезценяването в обменните курсове, очакваме инфлацията постепенно да се повишава“, заяви той.

На въпрос какви други парични инструменти ЕЦБ може да използва Драги коментира, че банката вече има богат набор от инструменти по отношение на паричната политика на свое разположение.

„Твърде рано обаче е да кажем, че „това е менюто“ и „няма какво ново да добавим“, каза той.

В отговор на въпрос дали намаляване на лихвените проценти по депозитите е инструмент, който може да бъде използван заедно с корекциите на политиката за количествено облекчаване, Драги заяви, че е твърде рано за подобна преценка.

„Лихвеният процент по депозитите може да бъде един от механизмите, които да използваме отново“, каза той.

ЕЦБ стартира през март програма за изкупуване на държавни облигации, за да наводни икономиката на еврозоната с пари в брой и да ускори ръста на цените, притиснати от слабата икономика и изключително ниските цени на енергията.

ЕЦБ проучва нови мерки за стимулиране, които може да бъдат представени през декември и е готова да намали лихвения процент по депозитите под нулата при нужда, за да се преодолеят понижаващите се цени, заяви Драги по-рано този месец.

Гуверньорът на ЕЦБ каза, че рисковете и за инфлацията, и за ръста се крият в по-слабите развиващи се икономики и потенциалното забавяне на САЩ.

„Прогнозите за световния растеж са преразгледани в низходяща посока. Това забавяне вероятно не е временно“, каза той.

Ръководителят на ЕЦБ обаче е позитивен за бъдещето на еврозоната и риска от разцепването ѝ. „Рисковете от фрагментация и реденоминация значително са намалели, ако не и напълно изчезнали“, каза той.

По отношение на гръцкия дълг Драги коментира, че той ще е устойчив, ако Атина изпълнява задълженията си по спасителния заем, добавяйки, че е нужно и известно облекчаване.

„Облекчаването трябва да бъде такова, че да премахне всяко съмнение по отношение на бъдещата устойчивост на самия дълг, когато бъде изпълнено първото условие“, добавя той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:47 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

8
rate up comment 6 rate down comment 5
michaelis12
преди 8 години
Ай щи Е.ба М.айката и в М.иризливия П.едал днеска дадох 40 евро за нищо, даже и няма за два дена ядене, свещи да си купиш с тея пари, *** гадна и К.опелдака ньеден и фамилията ти до 9 коляно .........
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 0
fri
преди 8 години
мен ми е ясно, но нас, публиката, Дргаи може ли да ни заблуди? че да залагаме? :))ние знаем къде се крие паричката
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 0
xaro
преди 8 години
Играят на тука има -тука няма...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 1
fri
преди 8 години
е, може и за по-малко...Но защо тогава се притесняваш? и правиш подобни изявления през ден-два?- за да стреснеш ФЕД?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 0
xaro
преди 8 години
Ще разменя едно евро за един $....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 0
fri
преди 8 години
Проблемът е, ФЕД като го дигне, какво ще правиш, драги?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 8
lozkhris
преди 8 години
Да, точно товаИ?Проблем?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 15 rate down comment 1
fri
преди 8 години
Драги: ЕЦБ ще направи необходимото, за да постигне целевата инфлация - и какво ще направи? Ще напечата 3 трилиони евро? ... или повече, ако трябва....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още