IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските борси приключиха сесията на червено

Пазарите бяха повлияни от геополитическите рискове и поредния срив на цената на петрола

19:05 | 06.01.16 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Европейските пазари затвориха със сериозни спадове в сряда, след като геополитическите рискове повишиха несигурността сред инвеститорите, а цената на суровия петрол сорт Брент удари най-ниското си ниво от 11 години насам, съобщава CNBC.

Общоевропейският индекс STOXX 600 отбеляза понижение от 1,6%, като всички сектори приключиха със спадове.

Лондонският FTSE завърши с 1,4% надолу, а европейските основни индекси затвориха с още по-големи понижения – френският САС с 1,8%, а германският DAX – с 1,8%.

Цените на петрола удариха най-ниските си нива от над 11 години в сряда. Цената на петрола сорт Брент се понижи с над 4% до 34,90 долара за барел, а американският суров петрол поевтиня с над 1 долар до около 34,85 долара за барел, тъй като опасенията за свръхпредлагането продължават да налагат натиск върху цените на суровината.

Акциите на петролните компании се сринаха, като тези на Tullow Oil поевтиняха с над 6%. Цените на акциите на Seadrill, Subsea 7 и Sbm Offshore пък се понижиха с по над 4%.

Цените на металите също продължават да са под натиск на фона на опасенията около китайската икономика. Акциите на миннодобивните компании, включително BHP Billiton и Rio Tinto поевтиняха с над 4,5%, а на Anglo American – с над 6%.

Акциите на европейските доставчици на Apple приключиха на червено в сряда след материал, публикуван във вторник, който сочи, че американският технологичен гигант може значително да ограничи производството си на iPhone 6S и 6S Plus.

Цената на акциите на Dialog Semiconductor отбеляза спад от 6%, а Austria Microsystems и ARM завършиха на отрицателна територия, съответно с 5% и 3% надолу.

В САЩ продажбите на автомобили удариха рекордните 17,47 млн. броя през 2015 г., но това не бе отразено от движението на цените на акциите на автомобилния сектор в Европа.

Акциите на BMW поевтиняха с 4% въпреки постигнатия ръст на годишните продажби в САЩ, тъй като продажбите на автомобили през декември са се понижили на годишна база. Daimler, собственик на Mercedes-Benz, също приключи с над 3% надолу въпреки ръста на продажбите на годишна база през декември.

Акциите на Volkswagen пък също поевтиняха с 3% след пореден срив на продажбите през декември в следствие на скандала с дизеловите емисии. Шефът на бранда Volkswagen Херберт Дис заяви във вторник, че компанията е уверена, че ще намери „приемливо решение“ за привеждането на 500 000 дизелови автомобили в съответствие с американските закони за вредните емисии.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:33 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още